Забраняват безконтролното изхвърляне на пръст и боклуци във Варна – 18 май 1923 г.

улица Преславска в началото на миналия век.

Улица "Преславска" в началото на миналия век. Снимка: Варненска дигитална библиотека/catalog.libvar.bg.

На 18 май 1923 година председателят на Варненската Градска Общин. Тричленна Комисия решава да сложи край на безразборното изхвърляне на пръст и боклуци в града. За целта той издава заповед, с която регламентира реда и местата за изхвърляне. Всеки, който е искал да пренебрегне заповедта е трябвало да бъде „опарен“ с 500 лева и да плати пренасянето на пръстта.

Научаваме това от „Варненско общински вестник“ от 29 май с.г.:

„Заповед № 86. гp. Варна, 18 Май 1923 гoд. § 7.

Пoдпиcaний Ив. Чернев, за председател на Варненската Градска Oбщин. Тричленна Комисия, като взех пред вид, че пpъcттa, кoято копаят дoмcтpoитeлитe от избите и основите нa нoвocтpoящитe им се постройки се изxвъpлa безpaзбopнo по улиците и площадите из града; че оcтaтaцитe от боклуците, които остават от събиpанeтo на старите сгради, огради и прочее се изxвapлят caщo по тия улици и площади c което и така разрушените улици и площaди се зaпълвaт неправилно c пpъcт и боклуци и дaждoвнатa вода ги отвлича в градините, канали и ги запалва, то-вaз основа на чл. 64 от закона за градските общини

3 а п o в я д в а м:

Bceки гражданин, крито ще копае пpъcт от избата и основите на новостроящите си постройки или ще изxвъpля ocтaтъцитe от caбapянние на вехта постройка, да изxвapлят тая пръcт нa следните отредени пункта:

1) На булев. „Фердинанд,“ между зданието на Acapeтo (бирария „Палестиня“) а стария фар (бирария „Венеция“), като пpacтa се изxвapля на брега;

2) На брега зад дeзeнфикциoннaтa станция;

3) На ниските мecтa по yл „XXTI линия” пред училището „ Apaбaджaeв; ”

4) Зад eлeкpичecкaтa централа, даржaвнoтo место за новата T. П. гара.

Heизпълнитeлитe нa тая ми заповед ще бъдaт глобявани c 500 лeвa и вдигане пpъcттa и боклука ще cтaвa за тяхна сметка. Bъзлaгaм на всички технически служащи при общината и административните власти да следят за строгото изпълнeниe и пpилaгaниe па тая ми заповед.

Препис oт настоящата заповед да се изпpати нa Г. Г. Варненски Oкръжeн Управител и Варненски Градоначалник. Председател: (пoдн.) Ив. Чеpнeв“.

ВАРНА новини

Четете още: