Връчват награда „Варна“ на 22 май

награда Варна

Годишните награди „Варна“ ще бъдат тържествено връчени на 22 май, (понеделник),  от 11 ч. в зала „Пленарна“ на Община Варна. Отличията за ярки постижения в сферите на културата, науката и образованието по традиция се дават в навечерието на 24-ти май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, съобщиха от общинския пресцентър.

Номинациите се правят от граждани, сдружения, неправителствени организации, колективи, които преминават през обществено обсъждане и се приемат от Общински съвет – Варна.

Тази година носител на голямата награда „Варна“ е скулпторът Живко Дончев, отличен за цялостно творчество и високи постижения в областта на пластичното и изящното изкуство, както и за подчертания му принос в естетизацията на Варна. Ще бъдат връчени още 16 индивидуални и 14 колективни награди в различните сфери.

Идеята за създаване на отличията възниква в далечната 1965 година, когато Градският съвет във Варна взема решение да учреди ежегодни награди за стимулиране на творчеството на варненските автори. За първи път отличията се връчват през 1972 година.

Прочетете още:

Утвърдиха носителите на награда „Варна“