Рецепта на деня: Патладжани с кайма и ориз във фурна (от тефтерчето на баба)

ВАРНА новини лого

Източник Веселина Константинова, gotvach.bg

Продукти:
патладжани – 3 бр. средни
зелен лук – 2 стръка
домати – 1 бр.
ориз – 150 гр.
кайма – 250 гр.
олио – 1/2 ч.ч.
сол
черен пипер – млян
магданоз – свеж

Приготвяне:
Почистете патладжаните от дръжките и ги разрежете на половина по дължина. С помощта на остър нож отстранете вътрешността. Сложете разрязаните патладжани и сърцевината им в подсолена студена вода, за да се отцеди горчивия сок.

Почистете и нарежете лука на ситно. Загрейте олиото в съд за готвене и добавете лука.

Добавете и сърцевината, нарязана на малки кубчета. Прибавете и нарязаният на кубчета домат.

Задушете.

Добавете измития ориз и гответе на слаб огън, като бъркате места. След като оризът си промени цвета, добавете каймата леко размита с малко вода.

Овкусете със сол и черен пипер.

Свалете плънката от котлона, похлупете съда с капак и оставете да се охлади.

Изплакнете патладжанените лодки с вода и ги наредете в подходяща тава за печене.

Напълнете ги със сместа.

Налейте внимателно топла вода до средата на патладжаните. Печете на 180°C до готовност но ориза в патладжаните на фурна.

Преди да сервирате, поръсете със свеж магданоз патладжаните с кайма и ориз във фурна.

Добър апетит!

Прочетете още:

Рецепта на деня: Пататник (от тефтерчето на баба)