Рецепта на деня: Патладжани с кайма и ориз във фурна (от тефтерчето на баба)

Източник Веселина Константинова, gotvach.bg
Продукти:
патладжани – 3 бр. средни
зелен лук – 2 стръка
домати – 1 бр.
ориз – 150 гр.
кайма – 250 гр.
олио – 1/2 ч.ч.
сол
черен пипер – млян
магданоз – свеж
Приготвяне:
Почистете патладжаните от дръжките и ги разрежете на половина по дължина. С помощта на остър нож отстранете вътрешността. Сложете разрязаните патладжани и сърцевината им в подсолена студена вода, за да се отцеди горчивия сок.
Почистете и нарежете лука на ситно. Загрейте олиото в съд за готвене и добавете лука.
Добавете и сърцевината, нарязана на малки кубчета. Прибавете и нарязаният на кубчета домат.
Задушете.
Добавете измития ориз и гответе на слаб огън, като бъркате места. След като оризът си промени цвета, добавете каймата леко размита с малко вода.
Овкусете със сол и черен пипер.
Свалете плънката от котлона, похлупете съда с капак и оставете да се охлади.
Изплакнете патладжанените лодки с вода и ги наредете в подходяща тава за печене.
Напълнете ги със сместа.
Налейте внимателно топла вода до средата на патладжаните. Печете на 180°C до готовност но ориза в патладжаните на фурна.
Преди да сервирате, поръсете със свеж магданоз патладжаните с кайма и ориз във фурна.
Добър апетит!
Прочетете още: