„Жената зад щанда“ нахлу в ефир с „изводи“ за Гешев, правителството и всичко останало

Надежда Йорданова

Снимка Веселин Боришев - Клуб “Z“

Иван Гешев е опасен единствено за авторитета на съдебната система и държавността, но не и за политиците. Това каза в предаването „120 минути“ по bTV депутатът от коалицията ПП-ДБ Надежда Йорданова, която беше правосъден министър в кабинета „Петков“.

„Ако само преди седмица бяхме разглеждали хипотетично такъв низ от факти, щях да ви кажа: Боже дано да не стигаме до там. Това, което се случва пред очите ни, не е просто един криминален сериал с елементи на политически трилър, а разпад на държавността до опасни нива“, каза тя по повод случващото се в съдебната система през последните седмици.

Бившият правосъден министър е категоричен, че съдебната система не е способна да се справи със случаи, при които главният прокурор и висши магистрати оронват престижа на институциите. Тя е възмутена от т.нар. „надиграване“ с пресконференции, вместо да се образува досъдебно производство и да се осъществи обективно разследване.

„Не става дума за катарзис, а за ясен и обясним край на няколко процеса, които някак съвпаднаха. Сякаш виждаме резултата от сблъсъка на няколко тектонски плочи. От една страна съдебната власт, особено прокуратурата, започна да усеща, че рано или късно ще се стигне до реформа“, обясни още тя.

Според Надежда Йорданова политически сили в парламента се стреснаха. Първо – всички поетапно започнаха да обещават на избирателите си, че те ще се включат в съдебната реформа, защото „за цялото общество вече е ясно, че нито прокуратурата е толкова безпристрастна, нито пък че съдът е толкова независим“. Второ – повечето политически сили са „започнали да получават заплахи от главния прокурор“.

Депутатът от коалицията ПП–ДБ разясни също така, какви точно са предложенията им за промени в частта за контрол върху главния прокурор – върховен съдия с дълъг стаж става временно прокурор, за да разследва обвинител №1.

„В случай, че има образувано досъдебно производство срещу главния прокурор и той бъде привлечен като обвиняем, има възможност да бъде отстранен за срок не по-дълъг от година и половина по време на досъдебното производство. В този период той получава минимална работна заплата. Пленумът на ВСС решава дали да отстрани главния прокурор, като за целта са необходими 13 гласа“, обясни тя.

Надежда Йорданова е категорична, че главният прокурор персонализира в себе си крайната отговорност на всички прокурори в България. „Ето защо ако има някакви съмнения, те трябва да бъдат проверени и разсеяни от човек, чието настоящо и бъдещо професионално развитие няма за зависят от главния прокурор“, допълни тя.

Според нея, ако законът мине и през второ четене в НС, Иван Гешев ще премине едно обективна процедура по анализ на работата му. Но ако се появят съмнения за нарушения от негова страна, вероятно ще е необходимо време, за да се обособи списъка със съдиите и да се извърви цялата процедура.

Прочетете още:

Бременната Лена – на амбразурата да лъска… имиджа на ПП-ДБ!