Летният туристически сезон започна край Варна, очакват да е по-силен от миналата година

Откриване на сезона.

Снимка Красимир Кръстев/БТА - свободен сайт

Министър Илин Димитров откри днес официално летния туристически сезон в комплекс „Св.св. Константин и Елена“ край Варна. Той посочи, че това е най-старият курорт в страната и тук е поставено началото на кало- и морелечението у нас. В този курорт може да излекувате и духа, и тялото си, каза Димитров, който връчи на ръководството на комплекса грамота за приноса му към развитието на сектора, предаде БТА.

Тържеството днес бе уважено от министри, депутати, представители на дипломатическия корпус, на бизнеса, неправителствения сектор и академичната общност. Сред гостите бяха областният управител Марио Смърков и Варненският и Великопреславски митрополит Йоан.

Радка Рулева, началник на дирекция във Външно министерство, се обърна към гостите от дипломатическия корпус, като посочи, че туризмът допринася за опознаването между хората и може да е ефективен инструмент на дипломацията.

Прогнозите за този летен сезон са, че ще има повишение на гостите с между пет и седем процента в сравнение с рекордната за сектора 2019 година, каза Илин Димитров. Той припомни, че България е на шесто място в света по възстановяване на бранша. Бизнесът е активен, базите ни са прекрасни, големият въпрос е какво качество на услугите ще бъде предложено, допълни министърът. И уточни, че страната ни очаква традиционно много гости от Румъния, но ще има увеличение и при летовниците от Полша, Чехия, Израел.

Той посочи, че туристическият бранш „внася“ около 25 хиляди работници годишно. По думите му и през тази по традиция ще бъдат наемани служители от страните от Средна Азия. Родните работодатели обаче вече гледат и към Индия, Непал, Бангладеш. За липсата на достатъчно кадри министърът посочи, че е нужна дългосрочна стратегия за преодоляването на проблема, която би следвало да е приоритет за следващия редовен кабинет.

За приемането на държавния бюджет за тази година Димитров посочи, че ще настоява да се запази ставката от девет процента ДДС за сектора. По думите му трябва да бъдат отделени и повече средства за национална реклама.

Димитров припомни, че в края на май у нас ще пристигнат повече от 20 министри на туризма и делегати от 40 държави за регионална среща на Световната организация по туризъм. България е кандидат за Изпълнителния съвет и ако това стане факт, има шанс президент на организацията да бъде българин, каза Димитров.

На въпрос дали през настоящото лято ще има някакви промени на правилата за къмпингуване, той посочи, че това изисква изменения в много закони, които трябва да бъдат предложени от редовен кабинет.

След пандемията се увеличава интересът към медикъл- и спа туризма, каза на свой ред изпълнителният директор на комплекс „Св. св. Константин и Елена“ Елена Косева. Тя уточни, че поради тази причина през тази година най-старият български курорт разширява рехабилитационните услуги, които предлага.

Косева каза още, че прогнозите за този сезон са, че резултатите ще бъдат по-добри от рекордната за сектора 2019 г. В курорта очакват традиционно гости от Румъния, Германия, страни от Централна и Източна Европа. Косева допълни, че комплексът, който се позиционира във висококатегорийния сегмент на почивните бази, се радва и на много голям интерес сред българските летовници. По думите ѝ тази година има увеличение и на записванията от Израел.

Освен рехабилитационни процедури, гостите търсят и такива, които действат като превенция и увеличаване на имунитета, каза Косева. Тя уточни, че по тази линия курортът разчита много на специалистите от Медицинския университет във Варна. Косева припомни, че през тази година „Св.св. Константин и Елена“ навършва 115 години и годишнината ще бъде отбелязана с богат културен събитиен календар, като инициативите ще продължат и след летния сезон. В него фигурират и Дни на гроздолечението, виното и спа терапиите, които ще се проведат за шести път.

Прочетете още:

Първият български морски курорт „Св. св. Константин и Елена“ става на 115 г.