Варненци се включиха в националния протест срещу войната по пътищата

Протест.

Снимка Валентина Добринчева/БТА - свободен сайт

Варненци се включиха в националния протест срещу войната по пътищата. Съпричастните се събраха на пешеходната пътека, където преди години загина младата Лора, на бул. „Осми Приморски полк“.

Организатори на протеста са неправителствени организации и граждани, които имат отношение към темата за пътната безопасност, каза за БТА Невена Иванова. Тя изрази исканията на гражданите да има промени в Закона за движение по пътищата, които да го регулират по начин, който да запази най-вече пешеходците.

На протеста присъства и Ивайло Желязков от Европейския център за транспортни политики, който апелира за въвеждане на задължително използване на видео и аудио записи във всяко моторно превозно средство. По думите му видео регистраторите струват от 20 до 200 лева и трябва да бъдат неразделна част от оборудването на автомобила. Камерата стои на предното стъкло и записва през цялото време, като при опасност издава остър звук и кодира записа, който може веднага да бъде използван от „Пътна полиция“ и застрахователите при инцидент, уточни Желязков. Той смята също, че трябва санкциите да бъдат събирани на място, както е в някои африкански държави.

Инициативата подкрепиха и от варненския мотоклуб „Диви деца“, които се присъединиха към протеста. Присъстващите, сред които майката и близки на Лора, поднесоха цветя на пешеходната пътека и затвориха движението по булеварда за минута в памет на загиналите на пътя.

Прочетете още:

Пътен експерт: Грешка е да се намалява скоростта по магистралите