Гърция отива към нови избори

Гърция

Getty Images

Гърция отива към нови избори. Само ден след вота за парламент, победителите от „Нова демокрация” обявиха, че няма да се опитат да направят правителство.

Лидерът и настоящ премиер Кириакос Мицотакис съобщи това в деня, в който трябваше да получи мандат от президента. Сега той ще бъде даден на вторите в изборите – коалицията „Сириза”, но те едва ли ще могат да формират толкова широка коалиция.

„Резултатите от изборите са показателни. Те демонстрират, че „Нова демокрация” получава одобрението на хората да управлява. Силно и автономно управление – това поискаха гражданите. По един абсолютен и категоричен начин. Освен това поискаха още нещо – да се движим по пътя на решителните реформи възможно най-бързо”, каза Мицотакис.

До това положение се стигна след изненадващо голямата победа на „Нова демокрация”. В разрез с прогнозите, управляващите побеждават с над 20 процента разлика, а само шестима депутати не им стигат за мнозинство в парламента. На следващите избори се очаква друго разпределение на депутатските места и „Нова демокрация” планира да се възползва.

nova.bg

Прочетете още:

Ердоган: Ще спечеля балотажа