Мария Габриел връща първия мандат днес

Мария Габриел

Часове преди Мария Габриел да върне папката на президента Румен Радев и да обяви дали ще предложи състав и структура на Министерския съвет, лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов взе рязък завой и реши, че няма да го подкрепят.

В пост във Фейсбук, той обясни, че миналата седмица от „Има такъв народ“ са решили да постъпят отговорно и да подкрепят експертен кабинет, защото пред България има съвсем реални проблеми, които трябва да бъдат разрешени. Оттогава обаче, никой не провел разговор по същество с тях. Според Трифонов, това означава, че готвеният кабинет с първия мандат не е експертен. Затова няма да го подкрепят.

Мария Габриел трябва да върне днес в 15:00 часа папката на президента, очаква се да представи и състав и структурата на кабинет, с първия мандат. До момента имена на министри не са съобщавани, но се очакваше сред тях да има и експерти от ДПС и „Има такъв народ“.  

В петък Габриел обяви готовност за конституционна реформа, като това може да се разчете като протегната ръка съм ПП-ДБ. От коалицията обаче смятат, че конституционно мнозинство може да се реализира само с втория мандат, като ще търсят подкрепата на ГЕРБ-СДС.

От Tribune.bg

Четете още: