Окончателно: Георги Семерджиев остава в ареста

съд

Георги Семерджиев остава в ареста, съобщиха от Съдебната палата. Той е подсъдим за жестока катастрофа в София, при която миналото лято загинаха две млади момичета.

Апелативният съд потвърди постоянния арест на Семерджиев. Тричленен състав на Апелативен съд – София счита, че е налице обосновано предположение за авторството на деянията, за които му е повдигнато обвинение. В хода на съдебното следствие пред първоинстанционния съд са събрани множество гласни и писмени доказателства и са приобщени заключенията на изготвените експертизи, от които, при съвкупния им анализ, може да бъде направен извод за вероятна съпричастност на подсъдимия към всяко едно от вменените му престъпления.

Припомняме, че на 21 април Софийският градски съд призна за виновен Семерджиев и го осъди на 20 години затвор при първоначално строг режим. Тогава стана ясно, че присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване.

Апелативните съдии се съгласяват с изводите на Софийски градски съд за наличие на реална опасност от извършване на престъпление и от укриване, в случай че мярката за неотклонение на подсъдимия бъде изменена в по-лека, тъй като тя има обезпечителна функция не само по отношение поведението на подсъдимия или осуетяване на процеса по събиране на доказателства, но и относно рисковете от укриване и извършване на престъпление.

Доводи в посока промяна на мярката за неотклонение на подсъдимия Семерджиев не се извежда и от данните за срока на задържането му, който според съдиите е в рамките на разумния, нито от данните за здравословното му състояние.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Прочетете още:

Прокуратурата поиска 22 години и половина затвор за Семерджиев