Проф. Янаки Стоилов: Няма пречка за ротация на премиер

Янаки Стоилов

Снимка: БГНЕС

„Няма пречка за ротация на министър-председателя, ако има политическо решение за това“, коментира конституционния съдия Янаки Стоилов.

„Ротационният премиер – това е като започналата вече ротация с председателя на Народното събрание, така че явно отиваме на ротационен период. Няма пречка, ако са решили политически, тук вниманието повече трябва да е върху политическото решение на ротацията, не формалното“, каза той.

Стоилов обясни, ротацията може да се извърши чрез така наречената – „конституционна рулетка“ – министър-председателят подава оставка, президентът връчва мандат на другата политическа сила, която излъчва следващия премиер.

Според него „националното“ правителство, което се готвят да подкрепят ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, може да е експертно, но на практика е коалиционно.

„Не може да се крие, че това е една коалиция, която си има име – ПП с ГЕРБ, евентуално и с конституционната подкрепа на ДПС. А дали ще се стигне до ротация, зависи какво ще роди тази коалиция“, каза той.

Относно трусовете в прокуратурата Стоилов коментира, че е важно е да се разкрият поръчителите и извършителите на взрива срещу главния прокурор Иван Гешев.

От Tribune.bg

Четете още: