Ученици от Варна се включиха в доброволческа програма на Зоологическата градина в града

ученици

Снимка: Зоопарк Варна

Учениците от 6. клас на МГ „Д-р Петър Берон“ – гр. Варна се включиха в доброволческата програма на Зоологическата градина в града, съобщиха от зоокъта. През последния месец те подготвяха информация за животните, които обитават парка, и в днешния ден информираха посетителите за произход, разновидности, хранителни навици и др.

„Най-важното, което се надяваме да запомнят нашите посетители от приятелските беседи с любознателните ученици на варненската гимназия, е да не храним обитателите на парка с храната, която се внася. Посетителите в съботния дъждовен ден бяха запознати и с дейността на Спасителния център към варненския зоопарк. Всеки съвременен зоопарк трябва да се стреми към опазване на дивата природа – животните, растенията и техните местообитания. Част от тези действия са насочени и към местните животински и растителни видове. Това става както чрез проучвания и изследвания, така и чрез пряка помощ – лечение на пострадали животни“, допълват от варненския зоопарк.

В Спасителния център на Зоопарк Варна попадат диви животни, които поради някаква причина са пострадали – блъснати от коли, нападнати от други животни, ранени в градска среда, изгубени малки и други. Всяко животно бива прието и лекувано в амбулаторията и сградата на центъра от специален екип – ветеринарен лекар, зооинженер, уредник и гледачи на животни.

Спасените и успешно излекувани животни се освобождават обратно в природата – там, където им е мястото. На животните с трайни увреждания се предлагат подходящи за целта местообитания в зоопарка.

Спасителния център на Зоопарк Варна приема и лекува средно по 150 животни на година – бозайници, птици и влечуги от 50 различни вида. В зооколекцията на зоопарка има трайно настанени животни от защитени редки видове, някои от които – червен ангъч, бухал, сокол скитник, тръстиков блатар, блатна сова, чухал, бял щъркел, керкенез, сокол орко и други.

„Посетителите останаха очаровани, а младите математици удовлетворени от свършената работа в съботния ден. В знак на благодарност те получиха покана за концерта на Зоологическата градина по случай 1 юни, на който ви каним. Очакваме и други училища да се включат като доброволци, защото така възпитаваме децата, че природата и всеки, който е част от нея, трябва да се ценят“, посочват от зоопарка.

Прочетете още:

Две леопардчета се родиха във варненския зоопарк