Първан Симеонов: Правителството е абсолютна победа за Бойко Борисов

Първан Симеонов

Снимка БГНЕС

„Такъв, какъвто беше Борисов, повече няма да се върне, но това е абсолютна победа за него – той излиза от изолация и измива образа си пред западните партньори“. Това каза политологът Първан Симеонов пред Нова тв по темата с бъдещия кабинет с ротация на премиер между ГЕРБ и ПП-ДБ. По думите му и от двете страни има недоволни.

„При ПП-ДБ драмата ще е по-голяма. Винаги сред градските либерали е имало две крила – едни непримирими и едни колаборативни. Анализът показва, че голяма част от ДБ много отдавна иска да е с Борисов. Не се случва нещо ново, но факт е, че непримиримата част ще се разпраши и ще си отиде“, каза той.

Според Симеонов трябва да се наблюдава ролята на ДПС, защото ако те са там ще има конституционно мнозинство.

„Трифонов и Нинова изиграха принципен етюд и правилно се ориентираха, че няма да влязат в сметките, вероятно ще изземат част от опозиционността на Костадинов. Ако прозападните либерали и балканските консерватори се съберат, това ще е солидна конструкция. Така пак ще се отвори една ниша за умерено говорено, където би могъл да се настани президентът Радев след края на мандата си или друг играч“, анализира Симеонов.

Той беше категоричен, че трябва да има првителство не само заради Шенген и еврозоната, а опасност от пряк път към недемократично мислене.

„Градските либерали, хората около Христо Иванов, сигурно са казали – „ето, Борисов, сега ние решаваме кой ще е лошият и кой ще е добрият. И затова Борисов може да се дръпне назад“, посочи той. Симеонов смята, че ПП-ДБ и ГЕРБ най-вероятно са се разбрали и нещо за местните избори.

Правителството малко прилича на торбата с коледните подаръци – всеки ще може да извади от него нещо, което харесва, каза пък политологът Любомир Стефанов.

Двете страни не си вярват, но това е процес на доверие и то се изгражда. Това е разговор между интелигенцията и провинцията, а не между либералното и дясното, анализира той.

От Tribune.bg

Четете още: