Народните представители подхванаха темата с домашното насилие

заседание на народното събрание

Снимка: БГНЕС, архив.

Три законопроекта за защита от домашното насилие гледа Народното събрание днес. Те са входирани от БСП, ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ и „Има такъв народ“, като хората на Слави Трифонов са написали чисто нов закон.

В 48-ия парламент темата също бе повдигната. Тогава обаче депутатите се скараха за джендър идеологията и неправителствените организации и в крайна сметка не се разбраха за промени на закона, по-сериозна защита на жертвите и по-тежки наказания за насилниците.

БСП предлагат извършителят на домашно насилие да се отстранява от общото им жилище с жертвата за срок, определен от съда, да няма право да я приближава или да контактува с нея. От там искат още насилниците да нямат право да притежават огнестрелни оръжия, както и да посещават програми за справяне с агресията.

Социалистите предлагат да се създаде Национален съвет за превенция и защита от домашно насилие към Министерския съвет, който ще наблюдава и оценява политиките в сферата. Негов председател ще бъде вицепремиер, а зам.-шеф ще бъде министърът на правосъдието. В състава му ще влизат министрите на МВР, социалните политики, здравеопазването и на младежта и спорта, както и шефовете на агенцията за закрила на детето, агенцията за социално подпомагане и на националното сдружение на общините.

Националният съвет ще трябва да пише програма за защита от домашно насилие, да поддържа национален регистър на случаите и на юридическите лица, работили по тях, да развива национална телефонна линия за помощ на пострадали.

Националният регистър пък ще съдържа информация за актовете на домашно насилие, за жертвите и отношенията им с насилника, вида насилие, продължителността и последствията от него, а също и подаваните жалби, предприетите мерки и юристите, работили по казусите.

Разширяване на кръга за защита с лица, на които са поверени деца, улеснява се достъпа до правосъдие, на извършителя е забранено да контактува с лицето, върху което е извършил насилие по какъвто и да е било начин. Предлага се също и да им се налага забрана да си купуват оръжие и пиротехника. По време на срока, в който родителят е под защита, той ще има възможност да продлжи контакта с детето си в защитена среда. Предвижда се и телефонен номер за подкрепа, консултативен център и национален координационен център, който да синхронизира работата на всички компетентни органи.

Йорданова даде пример със стар случай, при който жена е била под закрила от мъжа си, но е била застреляна от него, докато е била в столично кафене. Мъжът е притежавал оръжието законно.

ИТН предлагат да се създаде национален регистър на домашните насилници и на жертвите.

От „Възраждане“ обаче се притесниха за евентуална злоупотреба с лични данни от националния съвет, от участие на неправителствени организации и от отвличане на деца.

„Особено притеснителен, както в предходното разглеждане от предходното Народно събрание този законопроект беше за нас, беше създаването на т.нар. система за законно отвличане на деца примера на една норвежка система, а именно „Барневерн“, обясни Цвета Рангелова от „Възраждане“. Поводът е, че според текстовете на БСП и ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се предвижда, когато има пострадало дете, шефът на социалното подпомагане да може да се снабди със заповед за незабавна защита. Тя може да се връчи на адвокат, който да го настани в център за социални услуги.

От Dnesplus.bg

Четете още: