Български гимнастици на осем финала от Световната купа във Варна

Представителят на ГСК „Интерком груп Черноморски юнак“ Божидар Златанов ще спори за отличията на прескок и успоредка

Световна купа

Български представители се класираха за осем финала на Световната купа по спортна гимнастика, която се провежда в Двореца на културата и спорта във Варна. Състезателят на варненския ГСК „Интерком груп Черноморски юнак“ Божидар Златанов ще спори за отличията на прескок и успоредка, Еди Пенев – на земя и висилка и Йордан Александров – на успоредка и висилка. Димитър Димитров влезе във финала на прескок.

Никол Стоименова ще играе с домакинска квота на греда. От квалификациите е първа резерва, съобщават от Българската федерация по гимнастика.

Финалите ще са на 27 и 28 май. На 27-и от 13,30 до 17,30 ч. ще бъдат излъчени медалистите при мъжете на земя, кон и халки, както и на прескок и смесена успоредка при жените. На 28 май ще са финалите на прескок, успоредка и висилка при мъжете, както и на греда и земя при жените.

Божидар Златанов и Еди Пенев ще играят на три уреда на световната купа по спортна гимнастика, която ще се проведе от 25 до 28 май във Варна, съобщават от родната федерация. Решението за разпределението на уредите от страна на ръководството на Българската федерация по спортна гимнастика и на треньорския щаб на националния е взето след последното контролно на тима. Представителят на варненския клуб „Интерком груп Черноморски юнак“ Божидар Златанов ще се бори за отличията на халки, прескок и успоредка, а Еди Пенев, който живее и тренира в САЩ ще се изяви на земна гимнастика, кон с гривни и висилка.

В надпреварата страната ни ще бъде представена от 8 състезатели, като двама ще участват извън класирането. Регламентът на световните купи по спортна гимнастика позволява на уред да участват само по двама гимнастици от държава.

Разпределение на уредите:

Еди Пенев – земя, кон с гривни и висилка

Кевин Пенев – земя и кон с гривни

Димитър Димитров – прескок

Йордан Александров – успоредка и висилка

Божидар Златанов – халки, прескок и успоредка

Христос Маринов – халки

Майкъл Дунев – земя – извън класирането

Мартин Мишев – халки – извън класирането

100 състезатели от 22 държави са подали заявка за участие в турнира. В заявките фигурира и Артур Давтян. Арменецът е бронзов медалист от олимпийските игри в Токио през 2020 година, световен шампион на прескок от шампионата в Ливърпул през 2022 година, двукратен европейски шампион – на кон с гривни от първенството в Базел през 2021 и на прескок в Анталия през тази година. Има още два сребърни и два бронзови медала от континентални шампионати.

При жените страната ни ще има само една състезателка – Никол Стоименова, която ще играе и на четирите уреда.

Официалното откриване на световната купа ще се проведе на 27 май от 12,45 ч. в зала „Конгресна“.

varnae.bg

Прочетете още:

Национален параолимпийски турнир ще се проведе във Варна