Хандбалният шампион „Шумен 61“ под въпрос за новия сезон

ВАРНА новини лого

Хандбалният шампион на България в мъжката елитна група „Шумен 61“ е под въпрос за новия сезон, обявиха от клуба. Това съобщиха за „ВАРНА новини“ от пресцентъра на отбора.

До 31 май състезателите трябва да заявят пред клубното ръководство и пред треньора Никола Карастоянов кой остава и кой напуска клуба. Въпреки очакванията основното ядро на състава да се запази, недостигът с финансирането се превръща в сериозна заплаха. Клубът има основен спонсор, но бюджетът е тежък, тъй като става въпрос за издръжка на представителен отбор в елитната група, защитаващ спортния престиж на Шумен. Още повече че иде реч за водещ в България тим, който в последните години диктува модата в родния хандбал и е носител на 7 републикански титли и 4 купи на България. Отборът направи златен дубъл и в предходния сезон.

Издръжката на такъв отбор е многокомпонентна, уточняват от клуба. Тя включва освен средства за екипировка и хонорари на състезатели и треньорски екип, така също и наем за зала, съдийски такси, разходи за пътувания и др. На практика отборът на „Шумен 61“ има само две близки гостувания – срещу „Спартак“ (Варна) и „Добруджа“ (Добрич). Останалите дестинации са далечни, включително и до другия край на България. През миналия сезон шампионите станаха и родоначалник в родния хандбал на нова формула за привличане на публика и популяризиране на спорта. За всички домакински срещи на тима клубът организира богата томбола с награди за публиката, което дава резултат и трибуните на „Арена Шумен“ започнаха да се пълнят.

„Желанието ни, разбира се, е да запазим отбора. Ако се включат още няколко спонсори – с каквато и да е подкрепа, съхраняваме амбиции да сме лидер в мъжкия хандбал в България. Да не забравяме, че от новия сезон ще имаме гостувания още на ЦСКА, „Пирин“ и „Беласица“ – и трите са далечни дестинации. Доколкото зная, ЦСКА правят формула по модел на „Барселона“ – под обща шапка футбол, хандбал и баскетбол, с много мощен спонсор – EFBET. „Пирин“ и „Беласица“ са традиционни хандбални центрове и също имат много сериозни бюджети.

Надяваме се и ние да намерим още подкрепа, защото ще бъде много лошо, ако пропуснем набраната инерция“, коментира президентът на клуба Светлозар Начев.

Четете още: