„Български пощи“ в тежко финансово състояние, загубите са по 5 млн. на месец

ВАРНА новини лого

Снимка: БНР

Главният изпълнителен директор на „Български пощи“ Филип Алексиев съобщи пред транспортната комисия в парламента, че за миналата година дружеството е претърпяло загуби в размер на 68 млн. лв., а за тази година загубите възлизат на около 5 млн. на месец.

Отделно от това дружеството има и много просрочени задължения.

Като други проблеми бяха очертани лошата материална база, ниското качество на някои услуги, както и демотивирани служители заради ниското заплащане на труда им.

Филип Алексиев даде за пример случай с компютри в дружеството, доскоро работещи с операционна система Windows XP, която не се поддържа от около 15 години.

Подготвя се план за оздравяване на „Българските пощи“, защото дружеството е в тежко финансово състояние, от което трябва да бъде извадено, заяви служебният вицепремиер по икономическата политика и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев.

По думите на Алексиев за лошите финансови показатели на националния пощенски доставчик е повлияла и кибератаката през 2022 г., която временно блокира част от услугите, предоставяни от дружеството. Пред комисията бяха цитирани данни, според които хакерската атака е довела до около 17 млн. лв. преки загуби, без в това число да се калкулира и негативният ефект от загубените клиенти.

От Tribune.bg

Четете още: