Как да вземете първия си заем и да не направите грешка: какво трябва да знаете, преди да се свържете с банката?

ВАРНА новини лого

Защо хората теглят заеми? Има много причини. Например:

-за закупуване на апартамент с ипотека

-за закупуване на кола – с кредит за кола

-ако трябва бързо да намерите парите за лични нужди (плащане за обучение, ваканции, сватби, лечение и т.н.)

Ако вече сте взели пари назаем от банка, тогава тази статия няма да ви се стори много интересна – по-добре прочетете как да защитите парите си от измамници.

Но ако планирате да вземете заем за първи път, настанете се удобно. Ще ви кажем как да вземете първия заем в живота си: не надплащайте, не разваляйте кредитната си история и изберете банка, която ще ви даде пари с добър процент.

Разбиране на основните термини

Първото нещо, което е важно да разберете, е какво представлява заемът и какъв вид заем може да се нарече печеливш.

-лихвата по заема – сумата, която ще трябва да плащате на банката всеки месец за използване на техните пари

-срок на кредита – времето, за което вземате пари от банката и се задължавате да ги върнете с лихва

-тялото на заема е сумата, която ще получите (без лихви, комисионни и други възможни плащания)

-пълна цена на кредита – сумата на кредита, състояща се от плащания по главния дълг, лихвени плащания и други плащания в полза на банката, посочени в договора

-месечно плащане – сума, базирана на лихвения процент, която Вие се задължавате да плащате на банката съгласно графика за плащане, посочен в договора

Къде да отида за заем?

Какво трябва да направите първо, ако решите да теглите кредит? Не бързайте веднага да отидете в банката или да вземете заем, за който са ви казали приятели. На финансовия пазар има много предложения и това, което е добро за един човек, не е задължително да е полезно за друг. За това сравнете всички оферти с изгодни кредити и изберете най-подходящия за вас.

Банката, в която получавате заплатата си, не е задължително да предложи най-добрия заем: напълно възможно е друга банка да одобри заем с по-ниска лихва. Но със сигурност има предимства при вземането на заем от банка, където получавате заплата: не е необходимо да потвърждавате доходите си – банката вече вижда колко получавате месечно. Следователно процедурата ще бъде по-бърза. Но бързото не е непременно добро!

Източник:  vsichki-krediti.com

Вижте още:

Как да кандидатствате за бърз онлайн кредит