Почитаме Св. мъченик Лукилиан

ВАРНА новини лого

Светият старец Лукилиан бил разпнат на кръст.

Православната църква почита днес – 3 юни, св. мъченик Лукилиан. Той бил мъдър човек, когото почитали като идолски жрец на Никомедея. Един ден Бог му дал да разбере колко много грехове има на земята. И на преклонна възраст жрецът припознал в лицето на Иисус своя истински Бог. Добродетелният старец, приел с цялата си душа християнската вяра, започнал да обикаля събратя си и пламенно да проповядва божието слово.

Скоро местните властници разбрали за деянията на Лукилиан. Хвърлили го в тъмница заедно с още четирима непокорни християни – Клавдий, Ипатий, Павел и Дионисий. Подложили всички на нечовешки изпитания. Но всички проявили твърдост и не се огънали.

Добродетелните християни били откарани във Византион, където ги осъдили на смърт. По волята на местния управител четиримата младежи посекли с меч. А св. Лукилиан разпнали на кръст за назидание за всички християни.

В деня на трагичната им смърт на площада била и благочестивата християнка Павла. Тя погребала тайно телата на мъчениците. Когато езичниците научили за това, хванали непокорната девойка и я подложили на непосилни мъки и страдания.

Своя кратък живот светицата завършила във Византион, където била посечена с меч пред очите на целия град.

Църквата почита още днес св. Маркелин и Преподобни Атанасий Чудотворец.

ВН

Прочетете още:

Променят разписанието на автобусите във Варна за Черешова задушница