Бум на туристите в Турция от началото на годината

ВАРНА новини лого

Снимка: matadornetwork.com

Броят на чужденците, пристигнали в Турция от началото на годината до април, е скочил с почти една трета в сравнение с предишната година, сочат официални данни на Министерството на културата и туризма, които подчертават продължаващата динамика в отрасъла, жизненоважен източник на приходи за икономиката. През разглеждания период, пристигналите чужденци са били над 9,53 милиона, което представлява увеличение от 27,5 % на годишна база. Приходите от туризъм са от решаващо значение за страната, тъй като президентът Реджеп Тайип Ердоган и неговото правителство се фокусират върху намаляването на дефицита по текущата сметка, за да се справят с високата инфлация. „Daily Sabah“ припомня, че миналата година броят на туристите е бил почти рекорден, респективно и приходите, което накара правителството да повиши годишните си прогнози за сектора.

Тазгодишните пристигания, отчетени за периода от януари до април, се дължат на растящия поток посетители от Русия, главно заради ограниченията за пътуване, наложени им от западните държави. Над 1,15 милиона руснаци са посетили Турция за тези четири месеца, отбелязвайки почти 135% увеличение на годишна база в сравнение с 2022 г., като се смята, че стотици хиляди са се преместили за постоянно, търсейки убежище за инвестиции в жилища и други активи. На второ място по брой чуждестранни туристи се нарежда Германия с 966 336 души, което представлява увеличение от 18,74% спрямо предходната година. България е трета със 797 956 пристигащи, което представлява скок от 17,45% на годишна база, сочат данните. Иран и Обединеното кралство се класират съответно на 4-то и на 5-то място.

Истанбул, най-големият град в Турция по население и основен туристически обект, е посрещнал повече от половината от всички чуждестранни гости в страната или близо 4,77 милиона. Следват го средиземноморският курортен град Анталия с 1,6 млн. чуждестранни туристи и Одрин, който граничи с България и Гърция, с 1,1 млн. чуждестранни посетители. Само през април страната е посетена от 3,3 млн. чужденци, което е с над 29% повече на годишна база и надхвърля стойностите отпреди пандемията. Очакванията на правителството са, че туристическият поток през 2023 г. ще достигне 60 милиона души, а до 2028 г. – 90 милиона. По отношение на приходите се очакват постъпления до 56 млрд. долара тази година и 100 млрд. долара след пет години.

 

Източник: Domaza.bg

 

Четете още:

Кафето удари 5 евро в Гърция