Американският регулатор съди крипто борсата Binance за нарушаване на законите

ВАРНА новини лого

Снимка: iStock

Най-голямата платформа за обмен на криптовалути, Binance е изправена пред съдебен иск от Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC). В понеделник SEC обвини Binance в незаконно извършване на финансови трансакции и предоставяне на услуги без необходимите разрешения. Освен всичко друго, Чангпенг Зао, съосновател и главен изпълнителен директор на Binance, е обвинен в измама и конфликт на интереси, предава „Deutsche Welle“.

SEC съобщи в Twitter за решението си да повдигне обвинения срещу Binance Holdings Ltd. (Binance), базирания в САЩ независим филиал BAM Trading Services Inc. и техния основател Чангпенг Зао за различни нарушения на закона за ценните книжа. В туита, регулаторният орган сподели привидно уличаващ цитат от главния оперативен директор, Ноа Пърлман до друг служител, написан през декември 2018 г.: „Ние работим като ш***** нелицензирана борса за ценни книжа в САЩ, брато“.

Агенцията обвини Зао, че тайно контролира Binance US като част от „мрежа от измами“ за заобикаляне на законите и заяви, че поне до декември 2020 г. служителите на Binance US „не са имали никаква възможност да контролират“ банковите сметки на компанията. Джао и Binance публично твърдяха, че на клиентите от САЩ е забранено да извършват трансакции на Binance.com, но платформата „тайно“ позволяваше на тези с висока нетна стойност да продължат да търгуват, заяви SEC.

Какво казват записите

Според ексклузивен доклад на информационна агенция „Ройтерс“, банковите записи разкриват, че Гуанджинг Чен, висш ръководител в Binance, е бил основният оператор на 5 банкови сметки, свързани с Binance.US – американския филиал на борсата за криптовалути. Тези сметки, включително една, в която се съхраняват средства от американски клиенти, са били оторизирани за опериране от американския кредитор „Silvergate Bank“ през 2019 г. и 2020 г.

Това разрешение е предоставило на Чен и екипа възможността да прехвърлят средства в рамките на тези банкови сметки. Комуникацията в компанията показва, че служителите в Binance US е трябвало да търсят одобрение от екипа на Чен дори за основни финансови трансакции, като например покриване на заплатите на фирмата. Тези новоразкрити подробности хвърлят светлина върху степента на контрол на Binance над Binance US, въпреки твърденията на двете структури, че са работили независимо. Неразкритите досега банкови записи и съобщения показват как ръководството на Binance е упражнявало влияние върху финансовите дела на американския филиал, използвайки достъпа си до банковите сметки на „Silvergate“.

Какво установи SEC

Председателят на SEC, Гари Генслър заяви, че чрез 13-тте обвинения са разкрили обширен модел на измама, конфликти на интереси, липса на прозрачност и умишлено заобикаляне на закона от страна на Зао и структурите на Binance. Според него,  инвеститорите са били подведени по отношение на контрола на риска и обемите на търговия. Директорът на отдела за правоприлагане на SEC е добавил, че Зао и структурите на Binance не само са знаели за регулаторните изисквания, но и умишлено са избрали да ги заобиколят, излагайки на риск своите клиенти и инвеститори, и всичко това в стремежа си да увеличат собствените си печалби.

След съобщението основните криптовалути като Bitcoin и Ethereum отбелязаха значителни спадове.

Говорителят на Binance US, Кристиан Хертенщайн, заяви, че откакто сегашният главен изпълнителен директор на компанията, Брайън Шрьодер, е поел управлението в края на 2021 г., „никой друг, освен служители на Binance US, не е имал контрол или достъп до сметките в Binance US“. Това правно действие идва след години на разследване от страна на американските власти. През март Комисията за търговия със стокови фючърси (CFTC) вече заведе дело срещу Binance за нарушаване на правилата на пазара в САЩ.

Източник: Deutsche Welle

Четете още:

Курсът на еврото отново падна