България може да има по-малко евродепутати в следващия ЕП

ВАРНА новини лого

Gulliver/Getty Images

България може да има по-малко евродепутати в следващия Европейски парламент (ЕП) и причината е демографската криза в страната, отбеляза ръководителят на Делегацията на българските социалисти в ЕП Петър Витанов пред финалистите в инициативата Програма за училища – посланици на Европейския парламент, които се събраха днес в София, съобщиха от пресофиса на евродепутата.

Витанов добави, че българските социалисти участват сериозно в дебата и настояват това да не се случва. В момента темата е обект на дискусия в Комисията по конституционни въпроси на Европейския парламент (AFCO), която гласува проект на доклад в понеделник в Страсбург.

В момента в Европарламента има 17 български депутати. Изборите за ЕП са насрочени за 6-9 юни 2024 г., като редица държави членки имат правни и административни задължения, които им пречат да правят промени в броя на местата по-малко от една година преди изборите.

„От опита ми като български политик посочих недостатъците такива сериозни промени да се правят година преди избори. Имаме горчив опит от подобни практики, които години наред опорочават българския изборен процес“, посочи Витанов.

Европейският парламент се състои от 705 членове, избрани в 27-те държави членки на Европейския съюз. Членовете се избират чрез всеобщи преки избори за срок от пет години, се посочва на сайта на ЕП.

Изборите за Европарламент са с пропорционално представителство. Местата се разпределят въз основа на броя на населението на всяка държава членка. По данни на Националния статистически институт населението на България в края на 2022 г. е 6 447 710 души. В сравнение с предходната година населението е намаляло с 34 774 души, или с 0,5 %.

От Tribune.bg

Четете още: