Плаж, море и …. цаца! Колко струва прясната риба във Варна това лято?

ВАРНА новини лого

"Варна Новини"

За „морските хора“ рибата и морските дарове присъстват целогодишно на трапезата под една или друга форма. Дойде ли лято обаче едва ли има някой, който да не бъде изкушен от мисли за студена биричка с прясна цаца или сафрид, в най-добрия случай – на плажа. За съжаление, заради инфлацията и скока на цените по заведенията, много хора не могат да си позволят да ги посещават често и предпочитат да се хранят вкъщи. А от къде ще си купим рибата?

В магазините от големите вериги хипермаркети има някои промоционални оферти за тази седмица, но предлагането е оскъдно. Така например, филе от пангасиус може да  вземете за 10,99 лв./кг, черноморски миди – за 3,99 лв. за килограм, а бланширани скариди – за 18,99 лв. за килограм. Разбира се, остава въпросителната от кога тези продукти стоят в хладилните витрини. Добре че във Варна си имаме по-добра алтернатива – Рибната борса на Колхозния пазар.

Освен, че изборът е доста по-голям, цените са достъпни, продавачите са разговорливи и се предлагат допълнителни услуги, като почистване на рибата (в случай, че вече не е). Екипът на „Варна Новини“ видя, че черноморският зарган там се предлага на 15 лв. за килограм, а чернокопът и пресният български сафрид струват около 10 лв./кг. Любимата на малки и големи цаца, наричана още трицона, е още по-достъпна – 5 лв. за 1 кг.

По-евтина риба има и от други видове: таранка за 6-7 лв./кг., скумрия за 8 лв./кг. и хек за 9 лв./кг. Жив шаран ще намерите за 10 лв. на килограм, а ципурата и лавракът ще ви излязат по 17,50 лв. и 18,50 лв. за килограм. По отношение на морските дарове, за разлика от хипермаркетите, където, както казахме, ще трябва да похарчите 19 лв. за килограм бланширани скариди, от Рибната борса може да си вземете живи, черноморски за 25 лв. или кралски – за 30 лв./кг. Няма място за сравнение. „Охлю-бохлю“, както закачливо пише на една от табелките, се търгува за 6 лв. на килограм.

ДС

Четете още:

След Черешова задушница, цените на черешите паднаха наполовина