В неделя започват Петровите пости. Имен ден празнуват ….

ВАРНА новини лого

Снимка ThinkStock/Getty Images

Близо 2 месеца след като приключи Великият пост и една седмица след Петдесетница,  православният свят отново навлиза в постен период – Петровите пости, наречени още Петрови заговезни или „Апостолски“. Те са установени за подражание на апостолите, които постели, когато са се подготвяли за проповедническа дейност, а също и заради особена почит към светите първовърховни апостоли Петър и Павел.

Началото на Петровите пости се определя според деня на Св. Петдесетница и затова неговата продължителност е различна всяка година. Постът продължава до края на вечерното богослужение преди Петровден (който е винаги на 29 юни), но ако този ден се падне в сряда или петък, постният период се регулира съобразно с това.

Режимът на Петровия пост е облекчен – пости се от яйца, млечни продукти и месо, но в дните, различни от сряда и петък, се разрешава риба. Задължителен строг пост се полага в деня преди празника, на 28 юни, но ако се случи в събота или неделя, строгостта на поста се облекчава и в този ден се разрешава олио и вино.

На 11 юни имен ден празнуват Панайот, Пантелей, Панчо.

Източник: sanovnikat.com

Четете още:

Наближават Петровите пости. Кога са Петровите пости през 2023 г. и как се спазват