Холивудски звезди стачкуват срещу големите студиа и стрийминг услуги

ВАРНА новини лого

The Times

Синдикат, представляващ около 160 000 холивудски актьори, е готов да започне стачка, след като преговорите с големи студиа и стрийминг услуги се провалиха. Това ще бъдат първите стачни действия, при които се спира работа по филмови и телевизионни продукции от 1980 г. насам, след като последният ден от преговорите в сряда не доведе до споразумение, пише CNN. Фран Дрешър, президент на синдиката SAG-AFTRA, каза в изявление, че офертите на ръководството на студиото са „обидни и неуважителни“.

От профсъюза са съобщили, че неговият комитет за преговори единодушно е препоръчал стачка и че управителният съвет ще гласува тази препоръка по-късно днес. Членовете на синдиката вече бяха гласували с 98% в подкрепа на тези действия. Говорител на органа, представляващ студия и услуги за стрийминг, е коментирал, че е „дълбоко разочарован“ от решението за стачка, заявявайки, че са били предложени „исторически“ увеличения на заплатите. „Вместо да продължим да преговаряме, SAG-AFTRA ни насочи към курс, който ще задълбочи финансовите затруднения за хиляди, които зависят от индустрията за прехраната си“, се казва в изявление на Алианса на филмовите и телевизионни продуценти (AMPTP).

Новината за предстоящата стачка идва след изтичането на двуседмичното удължаване на договора на синдиката. Стачките идват в момент, когато големите медийни и технологични компании, които навлязоха в света на стрийминг услугите, се фокусират върху намаляването на разходите и рентабилността, а не върху растежа на абонатите. AMPTP преговаря от името на студия като Amazon (AMZN), Apple (AAPL), CBS (VIAC), Disney (DIS), NBC Universal, Netflix (NFLX), Paramount Global, Sony (SNE) и CNN – Warner Bros, Discovery. Много от тези компании отбелязаха спад в цените на акциите си през последната година, което доведе до оптимицазия на разходите и съкращения.

В медийното пространство се появи писмо, подписано от стотици известни актьори като Мерил Стрийп, Глен Клоуз, Дженифър Лорънс, Боб Оденкърк, Марк Ръфало и др., в което звездите призоват профсъюза да заеме твърда позиция. „Стачката носи невероятни трудности на толкова много и никой не я иска“, се казва в писмото, „но ние сме готови да ударим, ако се стигне дотам. Това е безпрецедентна повратна точка в нашата индустрия и това, което може да се счита за добра сделка в други години, просто не е достатъчно.“ Първоначално, над 300 актьори са подписали писмото, но броят им бързо е нараснал до над 1000, пише „Deadline“.

Източник: CNN

Четете още:

Учени прогнозират интернет апокалипсис