Бомба от Христо Иванов! Нов национален празник – 24 май сменя 3 март

ВАРНА новини лого

Снимка БТА

Лидерът на Демократична България разкри в аванс какви промени в конституцията предлагат ПП-ДБ. След тях е и предложението за нов национален празник. Не 3 март, а 24 май да стане национален празник, иска ДБ.

„По целите за конституционни промени е хубаво, че ще има конституционно мнозинство, което ще застане зад тях. Тези идеи тепърва ще бъдат дискутирани и прецизирани. Намаляване на безконтролността и властта на главния прокурор. Разделяне на Висшия съдебен съвет (ВСС). Възможност за индивидуална конституционна жалба. Как да се ограничи ролята на служебния кабинет. 24 май да стане национален празник – просвещението като основна кауза на българската държава.“

Това каза пред БНР Христо Иванов, съпредседател на „Демократична България“.

И поясни, че идеите са общи.

Още по темата:

ПП-ДБ: Ограничаване на кметските мандати на кметовете на общини е много важна крачка

„Например, ГЕРБ от години предлагат в програмите си разделение на ВСС на два съвета. 24 май за национален празник – също. Ние даваме нашите версии за текстовете, но те стъпват върху широк консенсус“.

В предаването „Неделя 150“ той подчерта, че разговорът с „Възраждане“ ще бъде труден, „защото това е разговор за глобалната посока, в която се ангажира България“.

По думите му логиката на парламентарната демокрация е да се работи в правилна посока с опонентите:

„Ние не сме джамахирия и един да вземе цялата власт, за да казва какво да се случва. Пет пъти опитахме в абсолютно безпрецедентна политическа криза и на фона на най-голямата геополитическа конвулсия, която се случва на нашето поколения то десетилетия насам. Пет пъти видяхме, че на никой не се дава пълната власт. Посланието е – трябва да седнете и да търсите разговор“.

Според него бюджетът за тази година ще бъде приет окончателно през новата седмица.

Прочетете още:

Ивайло Мирчев намекна, че руският лагер в Камчия ще се върне на България