Асен се хвали: Заварихме хазната на дефицит от 1,2 млрд. лв. сега е на излишък от 500 млн. лв.

ВАРНА новини лого

Асен Василев Снимка БГНЕС/свободен сайт

Във финансовото министерство проблемите са свързани с неправилното бюджетиране, но те са решени и имаме адекватен бюджет с 3% дефицит, без увеличение на данъчните тежести, заяви финансовият министър Асен Василев.

Заварихме хазната на дефицит от 1,2 млрд. лв. В момента тя е на излишък от 500 млн. лв. Това показва, че тези средства винаги са били там, въпросът е да се съберат данъците, добави Василев.

„Ние сме готови с по-голямата част от условията за второ плащане по ПВУ и да го получим до края на годината“, каза още той, като уточни, че няма връзка между предоговарянето и второто плащане, и можем да изпълним всички ангажименти по второ плащане.

Част от законите за ПВУ са приети на първо четене и чакат на второ четене. Част от законите, които не бяха разработени като този за енергетиката, са разработени и качени за обществено обсъждане с идеята в началото на септември да влязат в парламента. Целта, която сме си поставили, е до края на септември всички закони по Плана за възстановяване и устойчивост, свързани с второ плащане, да бъдат приети“, обясни още Василев.

БГНЕС

Прочетете още:

Акад. Денков с тежък удар по служебните кабинети: Мит е, че работят безупречно! (ВИДЕО)