Килър спасява богатството на Черепа, в схемата са имена на министри

ВАРНА новини лого

Снимка БГНЕС

Веселин Балтов, шеф на охранителната фирма на Васил Божков-Черепа и негов личен килър според прокуратурата, е част от схема за спасяване богатството на духналия в Дубай олигарх, твърди столично издание.

След странно разсейване на разследващите Балтов се сдобива с няколко от най-мощните фирми на своя бос, на чието име се водят имоти и банкови сметки за стотици милиони левове. Така дружествата няма как да попаднат в делото за конфискация, което КПКОНПИ води срещу Черепа.

След една от сделките, в които участва Балтов, държавата е ощетена през своя компания отново с внушителна сума. За случая има подаден сигнал в прокуратурата, но обвинение срещу Веселин Балтов така и няма.

Не е изключено някой от висшите магистрати на заплата при Черепа да е потулил случая, от който БДЖ губи контрол и крупна сума от имот в центъра на София. Всъщност Балтов си служи за реализиране на схемата с регистрираното през 2004 година дружество „БДЖ-Трансимпекс“, защото с разрешение на тогавашния министър на транспорта Николай Василев БДЖ се сдружава с дружеството на Божков „Трансимпекс“, като идеята е така да се ремонтират локомотивити „Шкода“. Дейността трябва да се осъществява във вагоноремонтния завод в София, който е на Централна гара. Апортирани са халета и терен от 68 декара. В базата трябва да се осигурява работа за 7000 души. Още по онова време брокерите оценяват терена на 1,8 милиона лева. С 3,4 милиона в брой Божков си осигурява 65% от дяловете, а за държавата остават 35.

Веселин Балтов и Васил Божков-Черепа.
Веселин Балтов (вляво) и Васил Божков-Черепа. Източник ПИК

Разбира се, Божков има намерение само да разпродава и всичко тъне в разруха. След бягството му в Дубай за далаверата не се говори, за да избухне с нова сила скадалът миналата година. Междувременно Балтов успява да продаде акциите на Божков в „БДЖ-Трансимпекс“ на бизнесмена Илиян Филипов, който е шеф на голяма транспортна фирма в България.

Възвращаемостта за Черепа е десетки милиони, а за своите 3,4 млн. държавата пие една студена вода. Филипов пък вече застроява терена, без това да е санкционарано на старта от друг действащ тогава министър – Николай Събев – Дедо Еконтий.

На името на Балтов Божков е прехвърлил още хотели и друга недвижима собственост, управлявана по аналогични схеми. Изданието твърди, че бившата барета Балтов, който е и лична охрана на Черепа, стои зад ликвидирането на конкурента Васил Велев, на бизнесмена от Благоевград Йордан Динов, както мократа поръчка за Алексей Петров – Трактора и за жена на име Бойка, която сега живее в Швейцария.

pik.bg

Прочетете още:

Нова смърт от фентанил у нас: Син на руски милионер издъхна след прием на опасна дрога