Празнуват имената, означаващи „съперник“

ВАРНА новини лого

Православната църква почита днес Св. Емилиан изповедник, еп. Казически, и Св. Трендафил Загорски. Имен ден празнуват Емилиан и Емил, както и женските производни на имената. Те могат да честват своето име още на 30 май, както и на 18 юли, а Трендафил избира да черпи между днес и Цветница.

Емилиан е латинско име, което означава съперник.

Емилиан бил епископ в Кизик по времето на иконобореца император Лъв Арменец. Той не искал да се подчини на царската заповед да изхвърли св. икони от църквите, бил пратен на заточение заедно с други православни епископи.

В изгнание св. Емилиан прекарал пет години и изтърпял много мъки и унижения заради Христа. Умрял като изгнаник в 820 година.

Св. мъченик Трендафил Загорски бил роден през 1663 г. в Загора Магнесийска, близо до град Волос. Още младеж, 18-годишен станал моряк на един кораб. Наскоро турците го заловили и започнали да го насилват да се отрече от християнската си вяра и да стане мюсюлманин. Трендафил бил подложен на различни мъчения в Цариград, но смело понесъл страданията. Мъчителите му го убили на 8 август 1680 г.
На днешната дата Православната църква почита и името на Св. Мирон Чудотворец, епископ Критски.

Имен ден празнуват: Трендафил, Трендафила; Мирон; Емил, Емилиан, Емилиян, Емо, Ема, Емилиана, Емилия

Ема, Емил, Емилиан, Емилиана, Емилия, Емилиян и Емо могат да празнуват още на:
на 8 януари – Свети Емилиан Изповедник (празнува се и на 8 януари, и на 8 август)
на 30 май – Света Емилия
на 18 юли – Свети великомъченик Емилиян Доростолски
на 8 ноември – Архангеловден

glasnews.bg

Прочетете още:

Хороскоп за вторник, 8 август (ВСИЧКИ ЗОДИИ)