Сафридът „кът“ на варненската рибна борса

ВАРНА новини лого

Варна Новини

Любителите на по-дребната риба това лято ще трябва да се задоволят с обичайната за сезона цаца, защото сафридът се оказва кът на рибната борса във Варна. Успяхме да го намерим само на три щанда – за 12 лв. и за 15 лв. за килограм. По черноморските ресторантчета и капанчета предлагането му също е изключителна рядкост. Рибарите казват, че просто няма улов… Иначе разнообразието от риба и морски дарове не е никак малко.

Традиционно, най-достъпна си остава цацата, наричана още трицона или копърка, както е посочено на една от табелките. Вероятно, доста хора не знаят, че и трите наименования се отнасят за една и съща риба, та вместо да обясняват на всеки поотделно, продавачите са решили да си спестят време и да го напишат – просто, точно и ясно. Та, цената за един килограм от тази популярна и вкусна рибка е непроменлива и няма нужда да обикаляте – 5 лв.

Друга е работата с кефала – него трябва да го проверите, защото офертите варират между 5 лв. и 10 лв. за килограм. На следващо място по достъпност се нарежда хамсията – 7 лв. за килограм, а малко след нея е скумрията. Навсякъде ще я намерите, на цена от 8 лв./кг. Тази седмица промоционалните брошури на хипермаркетите наблягат на свинското и пилешкото месо – рибата не е приоритет, но все пак, забелязахме, че на едно място има промоционална оферта за скумрията, но вакуумирана – от 7,49 лв./кг. е намалена на 4,99 лв./кг.

Петото място отива при хека, който на Рибна борса – Варна се предлага за 9 лв. на килограм. С левче по-скъпо ще ви излязат шаранът и паламудът – по 10 лв./кг. За много домакини е важно да знаят, ако случайно са пропуснали, че варненските рибни търговци предлагат и почистване на рибата, в случай, че вече не е почистена. И понеже „безплатно удоволствие“ няма, тази услуга също се заплаща – 2 лв., но не получихме яснота дали сумата е обвързана с количеството…

Но нека продължим с обзора. Чернокопът и зарганът са другите видове риба, чиято цена се различава по щандовете – първият може да го намерите за между 12 лв. и 15 лв. за килограм, а вторият – между 15 лв. и 18 лв. за килограм. Същото количество изчистена пъстърва пък ще ви излезе 14 лв. И тук отново ще споменем един от хипермаркетите, където конкурентно се предлага за 10,99 лв./кг., вместо за обичайните 14,99 лв. Ето какви са цените и на останалите видове риба на рибната борса във Варна:

Ципура – 17 лв. – 17,50 лв./кг.
Сьомгова пъстърва – 8 лв./кг.
Лаврак – 18,50 лв./кг.
Котлет прясна сьомга – 45 лв./кг. (на промоция в един от хипермаркетите за 32,99 лв./кг. с произход Норвегия)
Филе прясна сьомга – 47 лв./кг.
Лефер – 25 лв./кг.
Калкан – 45 лв./кг.
Лангустини – 15 лв.
Цели калмари – 17
Кралски скариди – от 2,50 лв. за 100 гр. до 3 лв. за 100 гр.

Д.С.

Четете още:

Вкусни розови домати! Колко ще ни струва салатата през август?