Рецепта на деня: Бързи хлебчета с мая

ВАРНА новини лого

Източник Yordanka Vasileva, gotvach.bg

Продукти:
брашно – 600 гр. (+/- 10 гр.)
суха мая – 7 гр.
захар – 1 ч.л.
сол – 1 и 1/2 ч.л.
вода – 350 мл.
краве масло – 40 гр.

Приготвяне:
Пресейте брашното в съда, в който ще месите. Прибавете всички сухи съставки и разбъркайте.

После налейте водата, която да е хладка (леко затоплена). Започнете да месите тестото за хлебчета. Когато е почти готово, но все още е лепкаво, започнете да добавяте по малко от маслото. Оставете малко масло за по-късно.

Месете 5 минути. Преместете тестото в дълбок съд намазан с олио, покрийте го и го оставете да втаса за около 40 минути.

Когато тестото е удвоило обема си, го извадете от купата и го разделете на 8 части.

Всяко парче оформяйте на топка и подреждайте в тава, покрита с пергамент. Поръсете питките с малко брашно. Покрийте ги с кърпа и ги оставете на топло за 30 минути.

Загрейте фурната на 220°C и печете ароматни хлебчета с мая за 20 – 25 минути.

Готовите ароматни хлебчета поставете върху чиста кърпа. Веднага ги намажете с останалото масло и ги увийте. След 30 минути ще имате невероятно ароматни пухкави хлебчета.

Добър апетит!

Прочетете още:

Рецепта на деня: Рататуй по провансалски