Масирани руски атаки в Украйна, дронове се насочиха към пристанищата на Дунав

ВАРНА новини лого

Thinkstock/Getty Images

През изминалото денонощие руските сили са нанесли 42 ракетни и 56 въздушни удара по Украйна, се казва в доклад на украинския генерален щаб. Извършени са 36 удара с реактивни системи за залпов огън по позиции на украинската армия и населени места. Основна цел е била южна Украйна. Дронове са застрашили и дунавските пристанища на Украйна, които се използват за износ на зърно.

Голяма група руски военни дронове навлезе в устието на река Дунав и се насочи към пристанищата Измаил и Рени, на границата с Румъния, съобщиха украинските военновъздушни сили. Жители написаха в социалните мрежи, че системите за противовъздушна отбрана са изстреляли ракети в зоната на пристанищата. Откакто Русия се изтегли от споразумението за износ на зърно през Черно море Украйна усилено използва дунавските пристанища, в резултат на което те се превърнаха в мишени за руските сили. Въздушна тревога беше обявена освен в Одеска още в Полтавска, Кировоградска, Днепропетровска, Запорожка, Николаевска и Херсонска области.

По-рано украинската армия съобщи, че е прехвърлила резерви към купянския участък от фронта заради руското настъпление в Харковска област в Източна Украйна. Местните власти наредиха на жителите на Купянск да се евакуират. Градът беше освободен от руската окупация миналата година, но сега руската армия е достигнала на около 7 километра.

Украинският вицепремиер Ирина Верещук предупреди съгражданите си в „Телеграм“, че войната няма да свърши скоро. „Подгответе се, че войната ще продължи дълго време и няма да приключи до края на годината или следващата пролет“, пише Верещук.

„Ние се подготвяме за маратон, не за спринт“, добавя тя.

По-рано министърът на отбраната Алексий Резников изрази увереност, че Украйна ще успее да спечели тази война до следващото лято.

БНР

Прочетете още:

Русия спира да доставя на България резервни части за руска техника