Рецепта на деня: Бързи соленки с извара (от тефтерчето на баба)

ВАРНА новини лого

Източник Yordanka Vasileva, gotvach.bg

Продукти:
извара – 250 гр.
брашно – 1 с.л.
грис – 2 с.л.
яйца – 2 бр.
сол – на вкус
сода бикарбонат – 0,5 ч.л.
ленено семе – за поръсване (по желание)

Прочетете още:
Натрошете изварата. Ако е много суха, прибавете и 1 с.л. сметана или кисело мляко.

Добавете яйцата, брашното содата и двете лъжици грис. Започнете да месите и ако тестото е много лепкаво, можете да добавите още малко брашно, но не прекалявайте.

Направете малки топки и ги оформете като кюфтенца.

Можете да ги изпържете или изпечете лесните сиренки.

Аз моите съм ги изпекла.

Ако ще ги пържете, оформете ги с празна чаша по следния начин.

Направете топче и леко го сплескайте като кюфте. Поръсете малко брашно на плота, поставете го върху брашното и го захлупете с чаша. Започнете да въртите чашата в кръг.

Кюфтето се удря в стените на чашата и се оформя перфектно с равни бордове и така изглеждат по хубави и привлекателни.

Ако решите да печете бързите сиренки, пъхнете ги в предварително загрята фурната на 200°C. След 15 минути са готови.

Ако желаете, можете да ги поръсите с пудра захар и да имате сладки сиренки.

Добър апетит!

Прочетете още:

Рецепта на деня: Хрупкави рулца от фини кори