С пускането на нов сондаж ще бъде подобрено водоснабдяването в община Аврен

ВАРНА новини лого

Снимка Областна администрация - Варна

Въвеждането в експлоатация на сондажа „Садово“ е първото от серия краткосрочни решения за преодоляване на безводието в няколко села в община Аврен, съобщиха от пресслужбата на Областна администрация – Варна. Този вариант е дискутиран на работна среща, в която са участвали представители на „ВиК“, Регионалната дирекция за строителен контрол, Регионалната здравна инспекция (РЗИ). В дискусията, чийто домакин е била областният управител доц. Андрияна Андреева, са участвали още кметът на община Аврен Емануил Манолов, както и хора от засегнатите от безводието села.

Въвеждането в експлоатация на сондажа „Садово“ ще позволи в местната мрежа да се влеят допълнително вода. РЗИ вече прави изследвания, а резултатите засега показват, че показателите ѝ са в норма. Община Аврен е инвестирала над 100 хиляди лева за сондажа, а документацията за пускането му е подадена до отговорните институции.

Друго решение за разрешаването на проблемите в района е подмяната на тръбите за Аврен, Садово и Здравец, но скалистият терен би затруднил сериозно този процес. Според експертите в дългосрочен план решението на проблема е подготовката на проект за водопреносна мрежа, която да захрани т.нар. горен район, обхващащ Камчийски пясъци. Той би могъл да получи финансиране от Водния фонд, който обаче още не е отворен за кандидатстване. Проектът трябва да обхваща две направления – към селата Приселци и Близнаци, и към Аврен, Садово, Бенковски, Здравец, Равна Гора и Круша.

Областният управител на Варна доц. Андрияна Андреева е поела ангажимент да проследи целия процес по движението на документацията през компетентните институции, за да няма забавяне и до края на годината водоподаването в района да се нормализира.

В Авренско проблемите с безводието датират от десетилетия, коментира за БТА кметът на община Аврен Емануил Манолов. По думите му сондажът в Садово ще осигурява допълнително 80-90 кубика вода ежедневно. В момента общината прави проучвания, за да направи още един сондаж, допълни Манолов. Той подчерта, че проблемите в района трябва да бъдат решени, тъй като строителството в селата е огромно и в близко бъдеще от безводие ще бъдат засегнати още повече хора.

Още по темата:

Кметът на Аврен: Ще изляза с нашите жители на протест