Варна избира- 2023: Зрелищен сблъсък между ПП и ДБ за кмет и листа във Варна

ВАРНА новини лого

Колаж "ВАРНА новини"

Лидерите на Промяната и на Демократична България ще имат утре в София решаващ сблъсък за кандидат-кмета и общинската листа във Варна, научи „ВАРНА новини” от щаба на Коцев.

Кирил Петков, Асен Василев и Даниел Лорер – от една страна, и Христо Иванов и разградския генерал Атанас Атанасов – от друга, ще трябва да изберат между Благомир Коцев и Стела Николова. Бившият областен управител на Варна и сегашен собственик на кръчмата „Хоризонт” в Морската градина – Коцев, е фаворит на ПП, а депутатката от авренското село Царевци – Николова, е на ДБ. Двете местни структури стигнали до решението да се явят с общ кандидат, пише „Дневник”, но не отстъпвали от своите номинации. На последните парламентарни избори бившата общинска съветничка пренареди листата с префернциален вот и стана депутат в 49-тото НС. ПП обаче са убедени, че тя не е подходяща за кмет. Те лансират, най-вече заради силния натиск от страна на Даниел Лорер, бившия областен управител Благомир Коцев. Той не успя да стане депутат, въпреки че преди изборите дари на ПП-тата 10 000 лв. по данни на Сметната палата.

„Дневник” твърди, че местните партийни структури на ПП и ДБ постигнали съгласие за общ непартиен кандидат, но той отказал да влезе в политиката.

Как се стигна до софийския арбитраж на заплетения варненски казус? Процедурата, която са избрали коалиционните партньори ПП/ДБ за местните избори, според „Дневник”, е следната: Ако местните структури на ПП и ДБ не се разберат, те се срещат с отговорниците на партиите за региона. Ако и те не успеят да вземат решение, казусът се решава на местно ниво от общ коалиционен съвет. В него влизат трима представители на ПП, по един от всяка от партиите в състава на ДБ („Да, България“, ДСБ, „Зелено движение“), и един арбитър, който не е партиен представител. Ако и тогава не се вземе решение кой да е общият кандидат, последната дума имат в София партийните лидери на коалицията.

Така и не стана ясно дали тази процедура бе спазена във Варна, но резултатът е ясен – мачът ще бъде свирен утре от софиянци, а варненци само ще трябва да гласуват за този, когото им посочат.

Още по темата:

Варна избира – 2023: Бракът на ПП/ДБ се разпада пред местния вот