Колко ще струва на родителите първия учебен ден?

ВАРНА новини лого

С наближаването на първия учебен ден, всяко второ семейство ще трябва да тегли чертата и да прецени какви средства от семейния бюджет да отдели, за да може да подготви детето или децата за първи учебен ден в градината, а и в училище, предаде репортер на БГНЕС.

Тези, които подготвят рожбата си за първи учебен ден в училище, вероятно ще изхарчат над 500 лв. – толкова излиза покупката на нова раница, зимни дрехи и обувки, пижами, пантофи, учебници, учебни помагала, тетрадки и консумативи като пластилин, ножици, пергели, и др. Някои училища изискват покупката и на задължителна училищна униформа, която също оскъпява първия учебен ден.

Пред БГНЕС Снежина обясни, че тази година 6-годишната й дъщеря ще бъде в предучилищна група.

„Ние сме предучилищна, това ще е първа година предучилищна, и няма да сме първи клас. За момента не сме се замисляли какви средства ще отделим, но със сигурност ще отделим. Замисляме се да отделим стаята – да вземем бюро, за да има къде да си пише домашните. Конкретна сума ми е трудно да кажа”, каза тя.

С нея коментирахме и дали са срещнали трудности със записването на дъщеря им в детска градина. “Ние срещнахме големи трудности с детската градина. Там няколко пъти подкрепа не ни приеха и ни се наложи да я запишем в частна детска градина”, обясни тя и добави: “Сега сме в държавно училище по някаква невероятна случайност, може би много голям късмет изкарахме. В първи клас ще я записваме в държавно училище”, поясни Снежина.

Крайната сума, която ще бъде отделена от семейния бюджет, вероятно ще стане ясна едва след 15-ти септември, защото ще излязат и непредвидени разходи.

Прочетете още:

Лютеницата става лукс, бурканчето скача двойно