Рецепта на деня: Апетитни свински късчета със сладко-кисел сос

Снимка: Gotvach.bg
Необходими продукти:
свинско месо – 700 г плешка или врат
черен пипер
зехтин – 30 мл
ЗА СОСА
кетчуп – 8 с.л. (качествен)
оцет – 4 с.л. оризов (или ябълков)
захар – 4 с.л.
мед – 2 с.л.
сол – 1 ч.л.
вода – 4 с.л.
Начин на приготвяне:
Нарежете месото на приблизително еднакви средно големи парчета. Поръсете го с черен пипер, без да го солите. Солта ще му изкара соковете, а целта е да се получи крехко и сочно.
Загрейте зехтин в дълбок тиган и сложете месото да се изпържи до златисто, като го разбърквате периодично и обръщате от всички страни.
В купа сложете кетчуп – използвайте качествен кетчуп, по-скъп е, но вкусът е от значение. Към кетчупа добавете захарта, меда, сол, оризов оцет и вода.
Разбъркайте всичко с телена бъркалка до хомогенна смес. Когато месото се е изпържило равномерно и при опитване е сочно и крехко го махнете от тигана и го оставете в чиния с домакинска хартия да се отцеди от мазнината.
В същия тиган махнете остатъчната мазнина и в него сложете сместа за соса. Гответе на силен котлон, след няколко минути готвене ще започне да къкри и да се сгъстява, тогава сложете късчетата месо и разбъркайте така че да се овкусят.
Махнете от котлона. Сервирайте с гарнитура от ориз или пюре.
Добър апетит!
Източник: Gotvach.bg
Вижте още: