Рядка космическа експлозия беше наблюдавана от изследователи

ВАРНА новини лого

снимка: gettyimages

Рядка и ослепителна космическа експлозия, която засенчва повечето свръхнови във Вселената, беше забелязана от изследователи от Университета Куинс в Северна Ирландия, съобщи БТА.

Необичайният взрив бил ярък колкото стотици милиарди слънца, но почти наполовина по-краткотраен от типичната свръхнова.

Изследователите регистрирали събитието с помощта на мрежата от роботизирани телескопи „Атлас“. Телескопите в Хавай, Чили и Южна Африка сканират цялото видимо небе всяка нощ, за да открият всеки обект, който се движи или променя яркостта си.

Дни след откриването на експлозията, наречена AT2022aedm, изследователите получили повече данни от телескопа в Чили и установили, че експлозията не прилича на избухването на свръхнова. Данни от обсерватории по света пък показали, че експлозията е утихнала много по-бързо от очакваното.

Д-р Мат Никъл от Колежа по математика и физика в университета каза, че учените търсят най-мощните космически експлозии в продължение на повече от десетилетие. Той добави, че „това е една от най-ярките (експлозии), които някога сме виждали“.

Мястото на експлозията също беше описано като изненадващо за експертите. „Нашите данни показват, че това събитие се е случило в масивна червена галактика на два милиарда светлинни години. Тези галактики съдържат милиарди звезди като нашето Слънце, но не би трябвало да имат достатъчно големи звезди, които да се превърнат в свръхнови“, уточни д-р Шубам Сривастав от университета.

Проверка в историческите данни установила само две други космически събития с подобни характеристики. Те са били регистрирани през 2009 и 2020 г. Информацията за тази нова експлозия показва, че и трите случая са примери за нов тип космическо събитие.

„Изключителният набор от данни, който получихме, изключва възможността това да е свръхнова. Най-правдоподобното обяснение изглежда е, че това е сблъсък на черна дупка със звезда“, каза още Никъл.

novini.bg

Прочетете още:

Тайфунът Хайкуи наводни Южен Китай и отмени много полети