Денков: Щетите от наводненията са за над 30 милиона лева

ВАРНА новини лого

Източник МС

Щетите от наводненията по южното Черноморие и Странджа са за над 30 милиона лева. В момента налични са около 60 млн. лева.

„Средствата са налични и е въпрос на добра организация от институциите, за да успеем да възстановим нарушената инфраструктура и хората да възстановят нормалния си ритъм на работа“, заяви в НС премиерът Денков, който представи пред депутатите ситуацията в района и реакцията на държавата.

Ще бъдат проверени и основите на мостовете, защото 3 от 4-те жертви са свързани със срутване на моста край Царево. Могат да се наложат и промени в нормативната уредба, подчерта Денков.

„Бих искал да знам има ли виновни за това, че мостът е пропаднал, но не знам отговора и не мога да посоча има ли виновен за това“, каза още той. Денков беше категоричен, че не е имало скъсани язовирни стени при наводнението.

Той поясни, че е направен оглед на щетите в 56 пострадали обекта в община Царево, подадени са десет заявления, а по едно от тях вече е отпусната еднократна помощ в размер до 1512 лева.

„Реакцията на държавата беше буквално мигновена. Наред с хората, които живеят в застрашените населени места, имаше и около 4000 туристи, по данни на туристическите служби“, посочи премиерът.

Той обяви, че на 13 октомври 2022 г. в Министерския съвет е постъпил доклад от тогавашния служебен министър на околната среда и водите Росица Карамфилова, от който става ясно, че на територията на страната има 360 речни участъка с намалена проводимост за водата, които застрашат населението и са с висок приоритет за финансиране. Седем от тях са в община Царево, отбеляза Денков.

Tribune.bg

Прочетете още:

Ангел Кунчев: Не препоръчваме влизане в морето край наводнените места