Иван Портних удостои Цветана Манева със званието „Почетен гражданин на Варна“

Цветана Манева и Иван Портних

Варна Новини

„Обичам Варна! Обичам варненската публика! Чувствам се специална тук много преди да получа това признание“! С тези думи обичаната българска актриса, Цветана Манева посрещна представителите на медиите и гостите, присъствали на церемонията по връчването на званието „Почетен гражданин на Варна“. Решението за удостояването й с него беше взето единодушно от Общинския съвет на 11 август 2023 г., заради значимия й принос към театралния живот в морската столица, в качеството й на артистичен директор на Международния театрален фестивал „Варненско лято“.

Цветана Манева получава званието Почетен гражданин на Варна от Иван Портних
Варна Новини

Цветана Манева е единствената българска актриса, успяла да вдъхне живот на един толкова значим форум. Повече от 30 години, тя и екипът й, работят със завидна енергия за развитието на фестивала, неговата устойчивост и престиж, за да кажем днес със самочувствие, че Варна е една от европейските театрални столици.

Кметът на Община Варна, Иван Портних не скри вълнението си докато връчваше почетното звание на актрисата и пожела преди всичко здраве и още много творческо вдъхновение. Манева пък изрази многократно благодарността си към местната администрация и кмета в частност, заради подкрепата и съпричастността им към българския театър и изкуството като цяло. Тя отбеляза, че тяхната помощ е много по-осезаема и значима, отколкото минималните субсидии, отпускани от държавата.

Манева разкри кое е било и е най-голямото предизвикателство за нея – работата в група, с много хора. А как се е справила с него – като се е научила да приема всеки отделен човек с неговите качества и с недостатъците му. Основната й цел продължава да бъде популяризирането на българския театър на международната сцена, защото вярва, че нашите актьори са едни от най-талантливите.

Цветана Манева и Явор Милушев
Варна Новини

Неотлъчно до Цветана Манева бе нейният съпруг и признат актьор, Явор Милушев. Той не пропусна да поздрави съпругата си, да отдаде значимото на нейната кауза, каквато е Международния театрален фестивал, и да подчертае, че тя е най-състрадателният и най-честният човек, когото познава.

Д.С.

Четете още:

Световният фестивал на анимационното кино започна във Варна