Рецепта на деня: „Бърза“ пикантна лютеница с патладжан

"Бърза" пикантна лютеница с патладжан.

Източник Росица Петрова, gotvach.bg

Продукти:
домати – 1 кг
чушки – 1 кг
патладжани – 500 гр.
люти чушки – 5 бр.
сол
захар
черен пипер
олио – 100 мл.

Приготвяне:
Изпекох патладжана (2 бр.) и чушките в чушкопек. След това ги обелих и накълцах на ситно. Доматите потопих във вряща вода за минута, след което обелих и нарязах на дребно.

Нарязах също лютивите чушки на много ситно. Количеството на лютивите чушки може да варира според сорта, лютивината и предпочитанията ви за вашата лютеница.

Сложих доматите и лютивите чушки в тенджера на котлона и ги варих, докато се сгъстиха, като разбърквах периодично.

След това прибавих към доматите изпечените и накълцани чушки, и патладжани, олиото, сол, захар и черен пипер на вкус.

Оставих лютеницата с патладжан на котлона още 10-15 минути, като бърках непрекъснато.

По желание накрая може да се добави ситно нарязани 1-2 скилидки чесън и магданоз.

Готовата лютеница оставете да се охлади напълно и съхранявайте в затворен съд в хладилник до седмица.

За по-дълготрайна употреба може да консервирате в сухи бурканчета, които да варите 15 минути, от момента на завиране.

От това количество излизат 3 бурканчета лютеница с вместимост 350 мл.

Остава само да си намажете филийка хляб с квас и да се насладите на вкусна пикантна лютеница с патладжан.

Добър апетит!

Още по темата:

Рецепта на деня: Патладжан по гръцки