Експремиерът Юлия Тимошенко: Ако Западът беше послушал, война в Украйна нямаше да има

Юлия Тимошенко

Снимка Getty Images/Guliver Photos

На президентските избори през 2019 г. Володимир Зеленски Ви победи. Каква оценка давате за неговото управление на страната, включително и по време на войната?

Юлия Тимошенко: Допреди началото на войната в Украйна ние бяхме радикална опозиция на президента Зеленски. Не приемахме неговите вътрешни реформи, не споделяхме действията му. И обществената подкрепа за него бързо падаше преди войната. Но тя промени всичко. Можем да споделяме или да не споделяме решенията на президента, но в името на защитата на Украйна сега не можем да не сме единни. Затова още в първите дни на войната се събрахме с президента и с целия политически елит на Украйна и си казахме, че сега няма да има власт и опозиция, а един отбор, който е длъжен да победи и заедно с целия свободен свят да спечели тази война. Ние и сега не подкрепяме всичко, което се прави днес в Украйна в икономиката и финансите. Но знаем отлично, че след победата Украйна ще има шанс да изгради всичко както трябва. Сега на първо място стои победата и заради нея ние трябва да останем единни във всички сфери, в това число и политическата.

Сега наричате руския президент Путин агресор. Това обаче е същият човек, с когото преговаряхте, когато бяхте за втори път министър-председателка на Украйна. Как смятате, дали не е трябвало да бъдете по-предпазлива тогава?

Юлия Тимошенко: Бяхме непреклонни, когато трябваше да отстояваме националните интереси на Украйна, както и тези на Европа. Това се видя отлично по време на газовата криза през 2009 г. Тогава Путин, без никакви обяснения, насред зима спря природния газ за цяла Европа, която тогава получаваше руски газ през Украйна. Това беше изключително агресивна и жестока стъпка. А Украйна по това време беше на ръба на пропастта. Това беше първият сигнал, на който всички европейски лидери и европейски държави трябваше да обърнат внимание – трябваше да осъзнаят, че Путин използва такива методи, пресичайки всички червени линии. Още тогава трябваше да се действа и да не се допуска събитията да се развият до днешните. Още през 2007 г., когато Путин произнесе реч пред Мюнхенската конференция по сигурността, беше ясно, че агресивността, отказът да се приеме реалността и оспорването на установения световен ред са неговата външнополитическа стратегия. Същата година аз написах статия за необходимостта Путин да бъде спрян. Това беше през 2007 г., но не бях чута. Днес всички ние живеем с последствията от това. Трябва да разпознаваме агресивните лидери много преди те да започнат да разрушават света. По-добре е да действаме превантивно, отколкото да гасим пожари след това.

През 2008 г., в качеството си на министър-председателка на страната, подадох молба за присъединяване на Украйна към НАТО. Ако тогава моето предложение беше чуто, а Украйна беше получила график за присъединяване към НАТО, ако през 2008 г. се бяха отворили вратите на НАТО за Украйна, днес нямаше да има война. Днес в Европа щеше да има мир, стотици хиляди хора щяха да са живи и нямаше сега да живеем с последиците от тази трагедия, която се усеща в цяла Европа и целия свят. Просто е необходимо да се действа навреме. Това е моето заключение.

Моето правителство тогава на практика извърши цялата подготовка за подписване на Споразумението за асоцииране на Украйна с Европейския съюз. Но след като Янукович дойде на власт с огромна изборна измама, ми беше потърсена сметка за всичко това – и се озовах в затвора. Янукович беше марионетка на Кремъл, а там не прощават такива неща. Те винаги са действали брутално. Днешната война е просто поредната такава жестокост, кръвопролитие, насилие. Така те утвърждават имперската си политика.

Много украинци имат проблем с това да ви възприемат като жертва, защото ви смятат за човек, натрупал много пари чрез съмнителни газови сделки. Неслучайно в Украйна сте известна и като „газовата принцеса“.

Юлия Тимошенко: Това е абсолютно невярно. Всички обстоятелства са напълно изяснени и има всички съдебни решения, които доказват точно обратното. Стана ясно, че няма дори намек за някакво престъпление. Това просто беше една политическа разправа. Когато се занимаваш с политика и се противопоставяш на системата, още повече такава, подкрепяна от Кремъл, трябва да си готов на всичко. И днес виждате, че и в Русия, и в Беларус противниците на режима са в затвора. Същото беше и в нашата страна. Но днес страната се възстановява и аз вярвам, че в Украйна никога повече няма да има политически репресии и политически мотивирано преследване на хора.

В Украйна догодина трябва да има президентски избори. Смятате ли, че те трябва да се проведат, ако продължават военните действия? И смятате ли да се кандидатирате отново? Вече три пъти сте се кандидатирали, още ли се надявате да станете президент на Украйна?

Юлия Тимошенко: Смятам, че в такава гореща фаза на войната избори са невъзможни. Защото това няма да са избори. Значителен брой хора, които днес или са били принудени да напуснат Украйна, или се сражават за Украйна, ще бъдат лишени от правото да се кандидатират или да гласуват. Не може да се прави политика, когато всеки ден те атакуват с ракети. Това е неприемливо и невъзможно. Ето защо ние сме за демократични, честни, абсолютно свободни избори, но поне шест месеца след края на тази война.

И мога да кажа със сигурност, че нашият екип със сигурност ще участва в парламентарните и местните избори, защото можем да изведем Украйна от икономическата, финансовата и социална криза в следвоенния период. Що се отнася до президентските избори, само времето ще покаже. Всичко ще зависи от това кога ще приключи войната, защото съм убедена, че тя ще приключи с победа. И тогава ще вземем решение как ще участваме в президентските избори.

Кристина Мундва, DW

Прочетете още:

С изненадващо съгласие Г-20 не осъди Русия, което не се хареса на Украйна