Рецепта на деня: Лесен зеленчуков гювеч с бяло вино

Зеленчуков гювеч с бяло вино.

Източник Yordanka Kovacheva, gotvach.bg

Продукти:
патладжани – 2 бр.
тиквички – 1 бр.
картофи – 5 бр.
чушки – 4 – 5 бр. (сиврия)
домати – 400 г от консерва
целина – 1/2 стрък
моркови – 2 бр.
грах – около 200 гр. замразен
лук – 1 глава
чесън – 3 – 4 скилидки
магданоз – 1 с.л. накълцан
розмарин – 1 ч.л.
чубрица – 1/2 ч.л.
черен пипер – на вкус
червен пипер – 1 с.л. равна
сол – на вкус
зехтин – или олио
бяло вино – 1 ч.ч.

Приготвяне:
За този лесен гювеч единственото усилие е да почистим и нарежем зеленчуците. След като ги измием добре, обелваме морковите, лука и чесъна. Нарязваме ги на едро.

Тиквичката, патладжаните и картофите режем на кубчета като за любимата мусака. Накълцваме и стръка целина.

Слагаме всички подготвени зеленчуци в глинен гювеч или глинена тава. Добавяме граха, магданоза, червения пипер, розмарина, чубрицата и черния пипер. Наливаме повечко зехтин и вода да покрива наполовина продуктите + бялото вино. Посоляваме на вкус.

Слагаме капака и печем, докато поомекне всичко. Тогава отваряме капака, добавяме доматите на кубчета и разбъркваме. Ако има много течност, оставяме постния гювеч да се пече без капак на 200 градуса, докато сосчето се сгъсти и зеленчуците са добре омекнали.

Сервираме лесния гювеч с бяло вино с хубав домашен хляб.

Добър апетит!

Още по темата:

Рецепта на деня: Вкусен боб в гювеч (от тефтерчето на баба)