В АГ-болницата във Варна отварят кабинет за безплатни консултации за репродуктивно здраве

Среща.

Снимка Данаил Войков/БТА - свободен сайт

В общинската Акушеро-гинекологична болница във Варна скоро ще заработи кабинет за безплатни консултации за репродуктивно здраве. Това каза днес координаторът на Управителния съвет на фондация „Искам бебе“ Валентина Иванова, която участва в обучителен семинар, организиран от неправителствената организация, на тема „Младите българи – архитекти на промяната“. Тя допълни, че целта на кабинета е младите да получат навременна експертна помощ и съвет, за да не се бавят при планирането на поколение.

Пред младите хора, които присъстваха на форума, председателят на фондацията Радина Велчева каза, че от почти 7 години възрастта на пациентките с репродуктивни проблеми се е увеличава. Тя изнесе данни на Българската академия на науките, според които между 13 и 15 на сто от двойките у нас имат фертилни проблеми. Данните за страната сочат, че тя е в демографски срив и през миналата година са родени 56 596 бебета или с 2600 по-малко от предходната.

Велчева посочи, че Варна е пионер в подкрепата на двойки с репродуктивни проблеми в страната и като продължителност на общинската инвитро програма, и като отпуснати средства.

Данаил Войков, БТА

Прочетете още:

27 бебета са се родили във Варна през годината благодарение на финансова подкрепа от инвитро програмата на общината