Почина „бащата“ на овцата Доли

Овцата Доли

Getty Images

Професор сър Йън Уилмут, ученият, който ръководи екипа, клонирал овцата Доли, почина на 79-годишна възраст, съобщи „Дейли мейл“.

Смъртта на изследователя, определян като „титан на научния свят“, настъпи пет години след като той разкри, че е диагностициран с болестта на Паркинсон – заболяването, за което Доли даваше надежда, че ще се намери лек. Тя е първият бозайник, клониран от възрастна клетка.

Когато през 1997 г. професор Уилмут представя овцата, той проправя пътя към потенциални лечения със стволови клетки за справяне със заболявания като Паркинсон – дегенеративно заболяване, от което страдат над 150 000 души в Обединеното кралство.

Професор сър Питър Матисън, директор и заместник-ректор на Единбургския университет, заяви: „Дълбоко сме натъжени от кончината на професор сър Йън Уилмут. Той беше титан в научния свят, като ръководеше екипа на Института Розлин, клонирал овцата Доли – първият бозайник, клониран от възрастна клетка, което промени научното мислене по онова време. Този пробив продължава да подхранва много от постиженията в областта на регенеративната медицина, които виждаме днес. В момента мислите ни са със семейството на Йън“.

През 2018 г. в интервю за Би Би Си професор Уилмут заяви, че е бил диагностициран с Паркинсон малко преди Коледа предходната година.

Доли е единственото оцеляло агне от 277 опита за клониране и е създадена от млечна клетка, взета от шестгодишна финландска дорсетска овца. Тя е създадена през 1996 г. в лаборатория в Единбург с помощта на техника, наречена соматичен клетъчен ядрен трансфер (SCNT). Тази пионерска техника включва прехвърляне на ядрото на възрастна клетка в неоплодена яйцеклетка, чието ядро е било отстранено. Електрически шок стимулира хибридната клетка да започне да се дели и да създаде ембрион, който след това е имплантиран в утробата на сурогатна майка.

Доли е първият успешно създаден клонинг от клетка, взета от възрастен бозайник.

Създаването на Доли показа, че гените в ядрото на зряла клетка все още са способни да се върнат към ембрионално тотипотентно състояние – което означава, че клетката може да се дели, за да произведе всички различни клетки в животното.

Dariknews.bg

Прочетете още:

Софи Маринова спира да пее след кончината на баща си