Путин спечели местните избори, винят го, че ги е манипулирал

Владимир Путин

В неделя Русия проведе спорни местни избори, включително в райони, анексирани от Украйна.

Те преминаха с високи резултати за „Единна Русия“ на президента Владимир Путин, но и сред вълни от критики, че вотът е бил манипулиран. Партията спечели всеки един избор за губернатор, в който участваше. Москва преизбра Сергей Собянин, близък съюзник на Путин с повече от 75% от гласовете, а руската столица е смятана за един най-силно клонящите към опозицията райони на страната.

„Съветът на Европа“ определи гласуването като „грубо нарушение на международното право“. Някои от основните опозиционни претенденти дори не бяха допуснати като кандидати.

Вотът в цяла Русия и в анексираните региони преобладаващо затвърди господството на партията на Путин „Единна Русия“, както и отдавна повтаряното послание на Кремъл за вътрешна употреба, че президентът е най-силният гарант за стабилност, коментира Ройтерс.

Според правозащитници, Станислав Андрейчук, случаи на фалшифициране на вота е имало в много части на страната, което показва, че „това не са истински избори“. Има случаи на арестувани и мобилизирани в армията кандидати непосредствено преди вота.

Кремъл обаче гледат оптимистично и отбелязват, че резултатите са потвърдили, че Путин е най-популярният политик в Русия, а изборите – свободни и честни.

Tribune.bg

Прочетете още:

Експремиерът Юлия Тимошенко: Ако Западът беше послушал, война в Украйна нямаше да има