С още седмица удължават бедственото положение в Царево

Разрушен мост, Царево

Снимка АПИ, пресцентър

Бедственото положение в Царево беше удължено с още седмица. Водата на територията на цялата община все още не е годна за пиене, показаха пробите на РЗИ. Остава в сила и препоръката да не се влиза в морето. Забраната за пиене на вода от чешмата остава във всички 12 населени места в община Царево.

Пробите са взети в четвъртък и са били анализирали в събота и неделя. Според резултатите водата не е годна нито за пиене, нито за готвене. Днес отново бяха взети проби, а резултатите ще бъдат готови до сряда.

Освен, че е много по-мътна от нормалното, в нея се съдържат бактерии и микроби. Най-голямото е съдържанието на Ешерихия коли и колиформи в странджанското село Кости.

„Взимаме проби, за да се изясни откъде идва замърсяването, дали е компрометирано водоснабдяването. Има места, където микробиологично не е добре водата, но повечето е мътна в това се дължи на металите в нея“, каза д-р Георги Паздеров, директор на РЗИ – Бургас.

Лекарите са предупредени да следят за пациенти със съмнения за инфекциозни заболявания. Те напомнят, че в тази ситуация преваряването на водата не решава проблема със замърсяването.

„За готвенето си готвим с нормална вода. За лед, за таратори използваме преди всичко минерална вода, защото не се знае какво става. Когато нямаш питейна вода, а тука няма водоизточник, има само една чешмичка на плажа, където може да се добие изворна вода, хората се притесняват“, обясни Тодор Тодоров, ресторантьор в Синеморец.

„Справяме се трудно, защото нямаме питейна вода. Един стек не стига за 4-5 човека през деня“, добави Радослав, ресторантьор в Резово.

Препоръката да не се влиза в морето в района също остава в сила.

„Пробите са лоши. Днес за четвърти път взимаме проби. Трябва да кажа, че това е извън сезонния мониторинг, който се прави“, обясни директорът на РЗИ – Бургас.

Друг проблем в Резово вече върви към решаване – след намесата на „По света и у нас“ от ВиК – Бургас казаха, че ще предприемат действия и питейната вода ще спре да тече по улицата. Оказа се, че са си спазили обещанието.

„Благодаря на вашия екип, че вече не тече и не трябва да плащаме водата, която тече по улиците“, каза един от ресторантьорите там.

Три къщи в селото ще бъдат без вода, до пълното отстраняване на аварията. А според лекарите вероятно още 3-4 дни водата в община Царево няма да бъде годна за пиене, предаде БНТ.

Прочетете още:

Водата в Царево не е годна за пиене, РЗИ съветва да не се влиза в морето