Прокуратурата разследва смъртта на жена в дом за възрастни

снимка: gettyimages

Смъртни случаи в дом за хора с деменция, който работи без лиценз. Окръжната прокуратура в Плевен разследва смъртта на 94-годишна жена, настанена в частен център за пълнолетни с деменция в плевенското село Изгрев, съобщава БТВ.

Синът на починалата предостави потресаващи снимки. Случаят е от средата на април. Няколко дни след смъртта на жената синът ѝ подава сигнал в полицията, а след това входира жалба и в прокуратурата. Проверка на Агенцията за качество на социалните услуги установява, че дружеството работи без лиценз за социална дейност от 2020 година.

Страдащата от деменция жена е настанена в центъра през ноември миналата година. Пет месеца по-късно синът взема тялото на майка си, покрито с рани с диаметър 20-30 сантиметра, видимо от снимките, които ѝ е направил.

„Това, което видях не става за седмица, не става за две. И оттам разбрах, че са ме лъгали през цялото време как са я гледали“, казва синът на покойната.

В село Изгрев указателни табели към дома няма. Открива се с питане. Той представлява частен имот, който по нищо не подсказва, че в него се извършват социални и здравни услуги. На входа е Росица Павлова, която по документи представлява управителя на фирмата – изпълнител на социалната услуга, с която е сключен договорът.

„Точно за 3-4 дни се получава охлузването и вече до една седмица, 10 дни всичко е в рани. Аз съм я въртяла тази жена, за да може поне малко да се облекчи“, казва тя.

Окръжната следствена служба в Плевен разследва смъртта на жената. Прокуратурата е сезирала социалното министерство. От държавната агенция за качеството на социалните услуги са констатирали, че дружеството не притежава лиценз за предоставяне на социални услуги.

По думите на Росица Павлова центърът е спрял дейност. Час по-рано обаче подставено лице се срещна с нея с искане да настани баба си.

„Нямам нито едно местенце. Всичко ми е пълно. Няма къде да сложа друго легло. Три стаи, три легла в едната и три в другата. Имам един мъж, който не е добре, но не мога да го натисна. Гледам всичко възможно, жал ме е. Най-младото попълнение е от 2-3 дни. Ако се бяхте обадили преди 3-4 дни, щеше да е добре“, казва Росица Палова.

В къщата медицинско лице няма. Потребителите са под наблюдението на общопрактикуващ лекар, който идва в кабинета си в селото веднъж седмично. Според сина на жената лекарят е издал съобщението за смърт без да посещава дома.

Центърът за хора с деменция съществува в Изгрев от 2019 г. Само от началото на тази година починалите там потребители са 9, заявиха пред БТВ от кметството на село Изгрев.

„Когато дойде, съм се обърнал към институциите за социални грижи. Полицията идваха тук, проверяваха я. През 2019 г. по документи всичко е изрядно“, каза кметът на селото Маргарит Иларионов.

Росица Павлова се мести в Изгрев от Петревене, където през 2018 година екип на телевизията  разказа за дейността ѝ след сигнал и домът ѝ за стари хора там бе затворен. В къщата на два етажа там имаше един санитарен възел. Медицински персонал нямаше. Тогава Павлова е гледала възрастните за 450 лева. Услугата ѝ сега струва 950 лева на месец.

tribune.bg

Прочетете още:

Хванаха водач на туристическо влакче в Слънчев бряг с 1.12 промила алкохол