Трагедия: 10 000 души са изчезнали след наводненията в Либия

наводнение в Либия

снимка: gettyimages

Очаква се броят на жертвите на наводненията в Източна Либия да нарасне драстично, а 10 000 души се водят за изчезнали, предупреди Червеният кръст.

Длъжностни лица в Либия съобщиха, че най-малко 150 души са загинали при внезапните наводнения в неделя следобед, след като бурята „Даниел“ връхлетя Средиземноморието, заливайки България, Гърция и Турция. Тамер Рамадан от Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец (МФЧК) заяви, че действителният брой на жертвите вероятно е многократно по-висок, предаде АФП/

„Нашите екипи на място все още правят оценка, но от това, което виждаме, и от новините, които идват до нас, броят на жертвите е огромен“, каза той пред репортери в Женева чрез видеовръзка от Тунис. „Може да достигне хиляди“, каза той на английски език. „В момента нямаме точна цифра.“

Независими източници бяха съобщили на МФЧК, че броят на обявените за изчезнали лица „досега е достигнал 10 000 души“.

„Хуманитарните нужди са много повече от възможностите на Либийския червен полумесец и дори от възможностите на правителството“, каза Рамадан.

„Ето защо правителството в източната част на страната отправи международен призив за подкрепа“, каза той и добави, че МФЧК също се готви да отправи спешен призив за отпускане на средства за реакция.

Междувременно говорителката на Световната здравна организация Маргарет Харис определи ситуацията в Либия като „бедствие с епични размери“.

Експертите определиха бурята „Даниел“, която през последните дни отне живота на най-малко 27 души, когато засегна части от България, Гърция и Турция, като „екстремна по отношение на количеството вода, паднало в рамките на 24 часа“.

В Източна Либия бурята засегна особено силно крайбрежния град Джабал ал-Ахдар, както и Бенгази, където беше обявен комендантски час и училищата бяха затворени за няколко дни. Междувременно Световната метеорологична организация (СМО) към ООН описа как „цели квартали“ в Дерна са изчезнали, а жителите им са били „отнесени от водата, след като два остарели язовира са се срутили, което е направило ситуацията катастрофална и неконтролируема.

tribune.bg

Още по темата:

Хиляди жертви на бурята „Даниел” в Либия