Във Варна: Настаняват в приемно семейство детето, изпило метадона на майка си

Аспирин.

Снимка БГНЕС

Двегодишното дете, което погълна метадона на майка си във Варна, ще бъде настанено в приемно семейство, след като бъде изписано от болницата. В момента то е в стабилно състояние и няма опасност за живота му.

По данни на прокуратурата майката на детето е наркозависима и е включена в метадонова програма. Това обяснява и наличието на препарата в дома ѝ. Докато момченцето е в болница, Агенцията за закрила на детето във Варна трябва да реши къде временно ще бъде настанено то след изписването му.

„Продължават действията по разследването, като целта е да се съберат данни не само за обстоятелствата около инцидента, но и за причините, които са довели до това да се случи инцидентът“, коментира Станислава Бакалова от Районна прокуратура – Варна.

33-годишната майка е взела метадона от специализирания пункт на програмата във Варна и го е занесла в дома си.

„Около 19.00 ч. тя е установила, че детето не се чувства добре и му прилошава, забелязала, че има отворено шишенце с метадон“, поясни Бакалова.

Според специалисти наркозависимите на лечение трябва да изпият метадона. Повечето от тях го отнасят вкъщи, след като го получат.

„Всяко едно наркотично вещество е смъртоносно, като опасността е толкова голяма колкото… просто майката не е била бдителна“, обясни Павел Павлов, който работи в терапевтичен център за лечение на зависимост.

„Имаме задух, сърдечен арест може да се направи. Метадонът е доста добре изучено вещество, така че при една своевременна реакция има големи шансове всичко да се размине.“

Към момента майката на пострадалото дете не е задържана.

„За това престъпление, което представлява оставяне без грижи и надзор на дете от страна на негов родител, законът предвижда лишаване от свобода до 3 години и обществено порицание“, каза Станислава Бакалова, Районна прокуратура – Варна.

Разследващите ще установяват къде майката е държала метадона си и как детето й е стигнало да него.

БНТ

Прочетете още:

Лекари във Варна се борят за живота на 2-годишно дете, погълнало метадон