Артур Кордон представя книгата си „Перспективата изкуствен интелект” във Варна             

Покана

Артур Кордон представя книгата си „Перспективата изкуствен интелект” във Варна на 19 септември (вторник) от 18.00 часа в Икономически университет – Варна, Зала 1, гр. Варна (бул. „Княз Борис I” 77).

На срещата посетителите ще имат възможността да научат повече за същността, историята и мястото на изкуствения интелект в света днес – и прогноза за утрешния ден. От позицията на утвърден експерт по темата авторът ще засегне любопитни и актуални въпроси: как се обучава изкуственият интелект; на какъв принцип решава проблеми; какви са практическите му приложения. Ще чуем още и ценни съвети относно възможностите за професионална реализация в тази така бързо развиваща се сфера.

За „Перспективата изкуствен интелект“, Артур Кордон

Независимо дали ни харесва, или не, изкуственият интелект нахлува в живота ни като буря. Някои са развълнувани от новите възможности, които тази мощна технология предлага. Други се страхуват за работните си места. Хората в бизнеса са объркани от шумотевицата около изкуствения интелект и се притесняват да не загубят конкурентните си предимства. Целта на книгата е да представи максимално компактно и опростено същността на съвременния изкуствен интелект. Тя се постига чрез дефиниране на технологията, представяне на основните ѝ методи, разясняване на принципите и на действие и илюстриране на огромните и възможности за приложимост.

За автора

Българинът д-р Кордон е международно признат експерт в прилагането на изкуствен интелект в индустрията. Един от пионерите в тази област – той прехвърля мостове между чисто научните идеи на изкуствения интелект и нуждите на практиката. Резултатът е стройна и реалистична методология за решаване на бизнес проблеми чрез тази водеща технология. Списъкът от успешни индустриални приложения с висок икономически успех е дълъг и включва разработване на дигитален двойник на една компания, предсказуема поддръжка, интелигентен анализ на намаляване на разходите за енергия, прогнозиране на цените на суровини и оптимизиране на офис пространството.

Д-р Кордон е уважаван член на международната научна общност в областта на приложните системи за изкуствен интелект като участник в програмните комитети на най-известните конференции в тази област и много комитети в IEEE (Институт на инженерите по електротехника и електроника, най-голямата инженерна професионална организация в света) и IFAC (Международна федерация за автоматично управление). Той притежава американски патент и е публикувал повече от 70 статии, три книги и 16 глави в трудове в областта на приложния изкуствен интелект. Особен интерес предизвикат трите му публикувани книги на английски език в областта на изкуствения интелект:
1)     Приложение на компютърния интелект: как да създадем добавена стойност: A. Kordon, Applying Computational Intelligence: How to Create Value, Springer-Verlag, 2009. Преведена на китайски през 2016 г.
2)     Приложен анализ на данни за бизнес прогностика – съавторство с Тим Рей и Чък Уелс:  T. Rey, A. Kordon, and C. Wells, Applied Data Mining for Forecasting, SAS Press, 2012.
3)     Приложение на Науката за данните: как да създадем добавена стойност с изкуствен интелект: A. Kordon, Applying Data Science, How to Create Value with Artificial Intelligence, Springer Nature, 2020.

Прочетете още:

Икономически университет – Варна посреща академичната 2023/24 г. със 100 процента заети места по държавна поръчка